Оправдаха осмината граничари от Малко Търново, обвинени за подкупи

Според съда няма доказателства, че служителите на граничния пункт са искали пари

Общество
14:57 - 08 Февруари 2023
1739
Оправдаха осмината граничари от Малко Търново, обвинени за подкупи

Софийският градски съд (СГС) оправда осмината граничари от ГКПП Малко Търново, които са подсъдими за вземане на подкупи от преминаващите през пункта.

Според обвинението служителите са събирали в „обща каса“ пари за обработка на документи на шофьори. Схемата действала от декември 2016 г. до края на 2017 г., а най-често подкупи били принуждавани да дават шофьори на автобуси и камиони от Турция, съобщава Lex.bg.

Прокуратурата твърди, че пари били искани при нередности в документите, включително при извеждане на деца от един родител, без пълномощно от другия. Шофьорите плащали, за да минат по-бързо и да не бъдат проверявани обстойно багажите и товарите в камионите и автобусите. Схемата включвала искане на суми от 20 до 60 лева, които се събирали при началника на смяна и в края на деня се разпределяли. Шофьорите пък трябвало да оставят парите между предаваните документи за проверка. Отказалите да платят пък били подлагани на най-строгите проверки.

Граничарите бяха подсъдими първо в Специализирания наказателен съд, който преди да бъде закрит осъди шестима от тях условно и оправда двамата им началници. Преди две години пък апелативният спецсъд отмени присъдите и върна делото на първата инстанция.

Първоначално осъдените бяха Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев, Денис Юсеин. Шефът на смяна на граничния пункт Георги Костадинов и Николай Маринов бяха оправдани още от спецсъда поради липса на доказателства.

Апелативните съдии обаче приеха след това, че в присъдата на състава на спецсъда с председател Пламен Панайотов липсвали мотиви, а някои части от обвинителния акт били преписани, без да бъдат анализирани. Втората инстанция прие за противоречиви и показанията на тайните свидетели, тъй като посочвали дати на предавани подкупи, които не съвпадали със записаните със специални разузнавателни средства, а обвинението се крепяло само на тях.

Останалите свидетели пък заявили пред съда, че им е бил оказван натиск по време на разследването и били заплашвани да казват това, което им кажат.

Така делото се върна обратно в спецсъда, но след закриването му беше прехвърлено в СГС. Преди дни състав на СГС от закрития спецсъд с председател и докладчик Виржиния Петрова оправда всички подсъдими, като тепърва предстои да станат ясни и мотивите към присъдата. Тя обаче не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Софийския апелативен съд.