Оръжеен бос разпитван за разстрела на Алексей Петров

Чужденецът е задържан за 24 часа, тъй като разполагал със същите патрони, с които е убита бившата барета

Актуални новини
12:54 - 21 Декември 2023
2480
Оръжеен бос разпитван за разстрела на Алексей Петров

Четирима души, сред които заподозрян като поръчител, са били задържани от МВР по разследването за убийството на Алексей Петров. Това се е случило скоро след разстрела на 16 август т.г. Те обаче са освободени без обвинения, защото не е имало достатъчно доказателства.

Един от задържаните е известен бизнесмен с чуждестранен произход. Занимава се с търговия с оръжия. В миналото е бил обявяван и за международно издирване. Доскоро беше подсъдим за подготовка на убийство, но е оправдан. Бил е подозиран като евентуален поръчител и на атентата срещу Петров през 2015 г., когато стреляха по колата му с гранатомет. Един от мотивите да го проверяват и задържат за 24 часа е, че като оръжеен търговец имал необходимите патрони 7,62х39 мм, с каквито е убит Петров, както и с бързомерец - уред, използван за точно прицелване на късо разстояние. Смята се, че по бившата барета е стреляно с помощта на това устройство, защото единият изстрел, вероятно вторият, е в окото му. Първият попаднал в торса, а версията на разследващите е, че след куршума Петров се е навел и хванал за раната, което е позволило на убиеца да се прицели по-точно.

Категорично е установено, че патроните не са били хидрашок - те се разпръскват при контакт, а единият е минал през Петров и е ранил в ръката спътницата му по време на похода в планината Мирослава Михайлова. Разследващите са предполагали, че поради контактите си в оръжейния свят задържаният за 24 часа мъж лесно може да се сдобие и с нелегален автомат. Той бил подложен и на детектор на лъжата. Полиграфското изследване обаче отчело, че мъжът не лъже на въпросите за Алексей Петров. Нямало и други доказателства срещу него. Затова бил освободен.

Заради оръжието бил задържан и друг мъж, известен с екзотичен прякор, съобщава 24 часа. Той се занимавал с контрабанда на автомати. Затова попаднал в ареста, но и срещу него нямало доказателства. За всеки случай също бил подложен на детектор на лъжата, но отново без успех. 

Тъй като след стрелбата Михайлова посочила, че убиецът се оттеглил с колело, са проверени и няколко велосипедисти. Един от тях дори бил задържан за 24 часа. Той обаче бил арестуван за съвсем друго - оказало се, че е обявен за общодържавно издирване като свидетел по дело, но не наказателно.

Четвъртият задържан е от криминалния контингент. Той бе сред проверените по време на акция, наредена от тогавашния главен секретар на МВР Петър Тодоров. Разследването показало, че мъжът няма нищо общо с убийството - бил е на морето и записи от камерите го потвърждават.

Междувременно в понеделник стана ясно, че разследването ще получи нов тласък с отварянето на телефона на Алексей Петров.

“Потърсили сме помощ от ФБР”, обясни градската прокурорка на София Илияна Кирилова. В края на октомври станало ясно, че айфонът на бизнесмена не може да бъде отключен. Затова от прокуратурата започнали да търсят вещи лица, които могат да им помогнат. “България не разполага с такава техника, която да може да отваря подобен телефон”, обясни Кирилова защо ФБР помага. По думите ѝ от американската служба са потвърдили, че телефон с изключена батерия - не е ясно какви са пинкодът за симкартата на телефона и този за отключването на вече включен апарат, трудно може да бъде разкодиран. “Но по всяка вероятност службите ще ни помогнат, тъй като разполагат с такава техника и ще имаме информация от телефона”, допълни Кирилова.

Очаква се оттам да се изясни мотивът за убийството му. Ще се проверяват и последните му банкови трансфери, тъй като сред версиите за убийството е и финансов мотив.

В опит да открият физическия извършител от МВР са прегледали записите на камерите на Витоша и околията и са ги съпоставили с тези от пътя за Монтана. Причината - имало информация, че стрелецът се е насочил натам. Нямало обаче съвпадение на кола, минала и през двете места.