Орбан блокира започването на преговори за еврочленството на Украйна

Украйна
12:46 - 04 Декември 2023
3559
Орбан блокира започването на преговори за еврочленството на Украйна

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изглежда готов да блокира решението за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, което трябва да бъде взето на Европейския съвет по-късно този месец, пише Политико.

"Ясно е, че предложението на Европейската комисия за присъединяването на Украйна към ЕС е неоснователно и зле подготвено", написа Орбан късно в неделя в X, бивш Twitter.

"Няма място за това в дневния ред на декемврийския Европейски съвет" добави унгарският премиер.

Орбан категорично се противопостави на започването на преговори за присъединяване на Украйна, след като Европейската комисия даде зелена светлина за започване на преговори за членство през ноември.

Комисията оцени, че разкъсаната от война Украйна, която все още се бори срещу пълномащабното нахлуване на Русия, е постигнала достатъчен напредък, за да оправдае започването на преговори.

Следващата стъпка е лидерите на ЕС да одобрят план за започване на преговори от Европейската комисия по време на среща на върха в Брюксел на 14 и 15 декември - освен ако Орбан не наложи вето.

В писмо, изпратено до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел през ноември, Орбан поиска преразглеждане на политиката на ЕС спрямо Украйна и заплаши да използва правото на вето на Унгария, за да блокира изплащането на планирана помощ от 50 милиарда евро за Украйна, нарушавайки непоколебимостта на европейската подкрепа за Киев.

Този ход накара Мишел да посети в последния момент Будапеща в опит да облекчи напрежението с унгарския лидер и да спаси срещата на върха през декември.

Противопоставянето на Орбан идва, когато Будапеща е въвлечена в дългогодишен спор с Брюксел, който задържа 13 милиарда евро от фондовете на ЕС поради опасения, че Будапеща нарушава европейските стандарти за върховенство на закона.

В изявлението си за X унгарският министър-председател твърди, че дискусиите за членството на Украйна в ЕС "не съвпадат с интересите на много държави, със сигурност не и с тези на Унгария", и призова Комисията да "изтегли (своя план) обратно, да го подготви правилно и се върне, когато бъде постигнато споразумение."