Орбан не иска конфликти в НАТО и отказва да пусне Швеция

ЕС
15:39 - 23 Май 2023
1810
Орбан не иска конфликти в НАТО и отказва да пусне Швеция

Отношенията между Унгария и Швеция трябва да се подобрят, преди да бъде одобрена кандидатурата на скандинавската държава за членство в НАТО. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на икономически форум в Катар, съобщава "Ройтерс".

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. За получаване на членство обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО трябва да ратифицират кандидатурите им. Процедурата обаче беше задържана от Унгария и Турция.

След месеци на забавяне от страна на управляващата партия "Фидес" на Орбан парламентът на Унгария все пак одобри присъединяването към НАТО на Финландия, но не и на Швеция.

Будапеща аргументира решението си с недоволство заради шведските критики към резултатите на Орбан по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

"Политическите отношения между Унгария и Швеция са ужасно погрешни. Не искаме да внасяме конфликти в НАТО", подчерта унгарският премиер.

Все още няма дата, на която унгарският парламент ще гласува кандидатурата на Стокхолм за членство, която трябва да бъде ратифицирана от всички 30 страни членки.

НАТО ще проведе среща на върха през юли.

Тази седмица Орбан започна посещение в Катар, след като миналата година правителството му започна преговори с арабската страна за закупуване на втечнен природен газ. По негови думи "преговорите все още продължават".

Орбан допълни, че има и интерес от страна на Катар към летището в Будапеща, като добави, че страната му ги приветства.