Орбан очаква нова газова сделка с Русия през лятото

Tази новина идва на фона на решението на ЕС за доброволно ограничаване на потреблението

ЕС
12:25 - 29 Юли 2022
2563
Орбан очаква нова газова сделка с Русия през лятото

Унгария очаква да подпише споразумение с Русия за допълнителни доставки на газ в размер на 700 милиона кубически метра до края на лятото, каза премиерът на страната Виктор Орбан пред държавното радио, цитиран от Ройтерс.

Двете страни водят преговори за по-нататъшни доставки в допълнение към съществуващия дългосрочен договор.

"Унгария ще има достатъчно газ", каза Орбан.

"Преговаряме с руснаците за закупуване на допълнителни 700 милиона кубически метра газ, тази сделка може да бъде подписана през лятото и тогава ще сме в безопасност", добави той.

Според данни на Gas Infrastructure Europe газовите хранилища на Унгария са пълни дo около 50% от капацитета си в момента, покривайки 29% от годишното потребление.

Членът на Европейския съюз Унгария поддържа т. нар. "прагматични отношения" с Москва след инвазията на Русия в Украйна, създавайки напрежение с някои съюзници от ЕС, желаещи да заемат по-твърда позиция.

Унгария, която е около 85% зависима от руския газ, твърдо се противопоставя на идеята за санкции на ЕС върху вноса на руски газ.

Съгласно 15-годишно споразумение с руската компания "Газпром", подписано миналата година, Унгария получава 3,5 милиарда кубически метра газ годишно през България и Сърбия и още 1 милиард кубически метра по газопровод от Австрия.

Tази новина идва на фона на решението на ЕС за доброволно ограничаване на потреблението на газ с 15 процента от страните членки, тъй като има опасения, че Русия може да прекрати напълно износа на газ за страните от блока.