Орбан: Папата ме вдъхнови да отстоявам семейните ценности

Миналата година Унгария промени дефиницията за семейство в конституцията

Свят
16:04 - 17 Септември 2021
1293
Орбан: Папата ме вдъхнови да отстоявам семейните ценности

Унгарският премиер националист Виктор Орбан заяви, че срещата му с папа Франциск преди няколко дни го е насърчила да продължава да брани традиционното семейство, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че двамата обаче са избегнали да говорят за различията си по въпроса за миграцията.

Орбан, който е на власт от 2010 г., се самоопределя като спасител на унгарската култура от мюсюлманската миграция в Европа и защитник на християнските ценности от либерализма на Запада. Това му спечели популярност в Унгария, но и остри критики от страна на правозащитни организации и активисти на ЛГБТ общността, отбелязва още Ройтерс.

"Срещата ми даде голям стимул", каза Орбан за разговора си с папата при необичайно краткото му, продължило едва 7 часа посещение в Унгария. "Светият отец даде да се разбере, че борбата, която водим в защита на семейството, е най-важната битка за бъдещето на Европа", подчерта унгарският премиер пред общественото радио.

Миналата година Унгария промени дефиницията за семейство в конституцията, за да забрани на практика осиновяването на деца от еднополови двойки - поредна победа за консерваторите, която обаче бе осъдена от правозащитниците.

Орбан заяви, че по време на 40-минутната им среща папата е казал, че традиционното семейство е въпрос, който не подлежи да дискусии или спорове.
"Той се изрази по-категорично, отколкото аз съм заявявал това някога: Семейството се състои от баща, майка и деца. Точка", заяви Орбан и допълни: "Нещо повече, той каза: Продължавай, бори се за това. Така и ще правим, ще се борим."