Орбан пише кърваво писмо: Не можем да подкрепим санкциите

Русия
16:30 - 24 Май 2022
3982
Орбан пише кърваво писмо: Не можем да подкрепим санкциите

Унгарският премиер Виктор Орбан няма намерение да обсъжда предложеното от ЕС петролното ембарго на ЕС срещу Русия на срещата на ръководителите на странитечленки на 30 и 31 май, съобщи в. „Файненшъл таймс“.

Той е уведомил за решението в писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В него Орбан обяснява, че страната му не може да подкрепи санкциите, без да има повече подробности как ЕС ще финансира отказа й от руския петрол.

"Обсъждането на санкционния пакет на равнище ръководители при отсъствието на консенсус би било контрапродуктивно", цитира „Файненшъл таймс“ писмото. "Това само изтъква нашето вътрешно разделение, без да бъде предложен реалистичен шанс за разрешаване на различията. Затова предлагам този въпрос да не бъде обсъждан на предстоящия Европейски съвет."

От Европейския съвет потвърдиха, че са получили писмото. Оттам обаче заявиха, че няма да има официална реакция. И допълниха, че председателят Шарл Мишел се консултира с европейските лидери за подготовката на срещата на върха.

Говорителят на Виктор Орбан засега не е отговорил на молбата на британското издание за коментар.

За да бъдат наложени санкции е необходимо единодушието на всички 27 страни членки.

Планът на ЕС за постепенен отказ от руския петрол предвижда това да се случи до края на годината. Унгария обаче настоява за отсрочка поне с една година, тъй като според Орбан трябва да приспособи рафинериите си към други горива и да построи нови тръбопроводи за алтернативни доставки.

Днес съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна. Средствата ще послужат основно за осигуряване на защитно смъртоносно оръжие (490 милиона евро), а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво.


ЕС вече осигури 1,5 милиарда евро военна помощ за Украйна и с днешното решение общата сума достига два милиарда евро, се отбелязва в съобщението.