Орбан призова консерваторите да обединят сили за изборите през 2024 г.

Унгарският лидер подкрепи Тръмп преди гласуването в САЩ през 2020 г.

ЕС
17:35 - 05 Август 2022
2064
Орбан призова консерваторите да обединят сили за изборите през 2024 г.

"Консерваторите на САЩ и Унгария трябва да обединят сили на изборите през 2024 г., за да си "върнат" институциите във Вашингтон и Брюксел от либералите, които заплашват западната цивилизация." Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, съобщава агенция Ройтерс.

Орбан, унгарски националист, който говори на събрание на консерватори в Далас, също каза, че Съединените щати се нуждаят от силен лидер, който да договори мирно споразумение за Русия, за да сложи край на войната в Украйна, съсед на Унгария.

"Само силен лидер може да преговаря за мир", каза Орбан, говорейки пред Conservative Political Action Conference (CPAC), видна политическа организация в САЩ. "Нуждаем се от силна Америка със силен лидер.

Орбан не спомена конкретно бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който намекна публично, че ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. Тръмп е подкрепил над 100 консервативни кандидати преди тазгодишните междинни избори в САЩ.

Орбан и Тръмп имаха топли отношения и унгарският лидер подкрепи Тръмп преди гласуването в САЩ през 2020 г. Преди конференцията на CPAC той пожела успех на Тръмп във видео съобщение.

Както и Тръмп в Съединените щати, Орбан беше широко критикуван в Европа. Лидерите на Европейския съюз, чийто член е Унгария, заявиха, че той е подкопал демокрацията с мерки, които ограничават имиграцията и дават на неговото правителство контрол върху медиите и неправителствените организации.

Орбан, който беше преизбран за четвърти пореден мандат през април, каза, че залозите са високи за 2024 г. В допълнение към изборите в САЩ, европейците ще гласуват за места в Европейския парламент тази година.

"Тези две места ще определят двата фронта в битката за западната цивилизация", заяви Орбан. Наричайки себе си "старомоден борец за свобода", Орбан каза, че Унгария и неговото правителство са "под обсадата на прогресивните либерали".

Той каза, че прогресистите се стремят да отделят западната цивилизация от нейните християнски корени. Яростната антиимиграционна позиция на правителството му, политиката в полза на семейството и отхвърлянето на джендър идеологията се противопоставят на тези усилия, добави той.

"Тази война е културна война", каза Орбан. "Трябва да съживим нашите църкви, нашите семейства, нашите университети и нашите обществени институции."