Орбан, Салвини и Моравицки правят нов алианс

Искат връщане към традиционните християнски ценности

Политика
13:10 - 02 Април 2021
3284
Орбан, Салвини и Моравицки правят нов алианс

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обединява сили с министър-председателя на Полша Матеуш Моравицки и лидера на италианската партия "Лига" Матео Салвини, за да сформира нов десен политически съюз на европейско равнище.

Тримата се срещнаха в Будапеща снощи, където определиха алианса като европейски ренесанс, основан на християнски ценности.

Тримата ще се срещнат отново през май, най-вероятно във Варшава, обясни Орбан, а точната дата зависи от епидемиологичната ситуация.

Преди срещата в Будапеща Салвини коментира, че целта на алианса е да направи Европа отново велика, като я върне към първоначалните ѝ ценности.

Засега тримата не планират да създадат нова политическа група в ЕП, като използват 64-те места, които техните партии заемат заедно (28 от Лигата, 24 от управляващата „Право и справедливост“ в Полша и 12 от „Фидес“). Те обаче не изпълняват и изискванията за нова група, защото са необходими поне 25 членове от 7 различни държави.

Орбан, Моравицки и Салвини, заедно с французойката Марин льо Пен, често се представят като водещи фигури на десния популизъм в Европа. Орбан и Моравицки оглавяват десни правителства, чието законодателство често е критикувано от ЕК и ЕП за авторитарния дрейф. Тази седмица ЕК даде Полша на съд заради независимостта на полските съдии. Салвини е най-мек от тримата, предвид подкрепата си за правителството на Марио Драги.