Оризът предпазва от затлъстяване

Необходимо е да се консумиро по 150 грама дневно от зърнената култура

Здраве
11:23 - 05 Май 2019
2196
Оризът предпазва от затлъстяване

Всекидневната консумация на само 150 грама ориз може да ни предпази от затлъстяване, установиха японски учени, цитирани от портала Юрикалърт.

Изследователи от колежа за хуманитарни науки в Киото анализирали хранителния режим и начина на живот на жителите на 136 страни. В тези държави, в които хората консумирали минимум по 150 грама ориз дневно, населението се оказало по-стройно. Десетократното намаляване на консумацията на този продукт пък водела от своя страна до затлъстяване и наднормено тегло.

Изследването изтъква, че връзката на консумацията на ориз и надебеляването се запазвала дори и тогава, след като били отчетени и други фактори от здравно и социално-икономическо естество. Учените са на мнение, че целулозата, съдържаща се в ориза, засилва чувството за ситост и предотвратява преяждането. Като достойнство на този растителен продукт се изтъква и ниското съдържание на мазнини в него и незначителното повишаване на кръвната захар след консумацията му.

Но учените все пак предупреждават, че прекомерното присъствие на ориза в хранителния режим води до метаболитен синдром и диабет.