Осъден за подкуп полицай стана таксиметров шофьор

Крими
12:22 - 01 Април 2019
5526
Осъден за подкуп полицай стана таксиметров шофьор

Пътният полицай от София Сашо Тръпков, който през 2014 г. бе заснет да прибира подкупи от шофьори в нарушения, е бил осъден за втори път от Софийския апелативен съд за рушветите. Според обявление на сайта на съда на 27 февруари трима магистрати са потвърдили 3-годишната условна присъда на полицая, видя репортер на Lupa.bg.

Съдиите признават Тръпков за виновен за вземане на 2 подкупа - от 20 лева и 10 лева, както и за документално престъпление. 58-годишният бивш катаджия не е обжалвал присъдата на по-горна инстанция, което означава, че наказанието му е окончателно и вече е влязло в сила.

През ноември 2014 г. Сашо Тръпков лъсна във видеоклип как прибира по 20 лева подкуп от провинили се шофьори в центъра на София. Видеото бе заснето от студент, който го качи в социалните мрежи. Заради наглото поведение на катаджията ръководството на МВР го уволни дисциплинарно, още преди делото срещу него да влезе в съда. По този начин бе осуетен опита на рушветчията в униформа да прибере 20 полицейски заплати накуп, тъй като Тръпков подаде молба за пенсиониране веднага след скандала.

Към днешна дата разжалвания полицай работи като таксиметров шофьор в София, научи Lupa.bg. Тръпков върти геврека на чисто нов хюндай, освен това разполага и с още 2 такси автомобила с действащи лицензи, които отдава под наем срещу 60 лева на денонощие.

Данъчната проверка, назначена на Сашо Тръпков, не успя да установи разминаване между официалните му доходи и имотното му състояние. Корумпираният катаджия успя да докаже, че 3-етажната му къща в Казичене, джипът нисан и лимузината БМВ са купени с пари на родителите на жена му Ваня. Те отглеждали стада с животни, а навремето продали земеделски земи и с печалбата от тях финансирали зетя си.

Що се отнася до съдебния процес срещу Тръпков, по делото на първа инстанция в Софийски градски съд бяха разпитани 25 свидетели, като любопитен щрих е, че нито един от тримата провинили се шофьори, заснети да плащат по 20 лева на катаджията, не признаха, че са му давали пари. Друг интересен детайл бе, че съдията, който осъди Тръпков на 3 години условен затвор – Петър Сантиров, преди години също бе арестуван за корупция заедно с бившия военен министър Николай Цонев, но впоследствие оправдан и върнат на работа като магистрат.