Осъдиха 19-годишния шофьор, прегазил надрусан моторист във Варна

Крими
19:34 - 22 Февруари 2024
3137
Осъдиха 19-годишния шофьор, прегазил надрусан моторист във Варна

Варненският окръжен съд призна за виновен 19-годишния Мартин С., за това, че докато шофирал лек автомобил, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на мотоциклетист. За извършеното престъпление, съдът наложи на извършителя. наказание „лишаване от свобода" за срок от 1 година и 10 месеца.

Инцидента е от 18.03.2023 г. Два часа след полунощ Мартин С. и мотористът Георги Г. шофират по варненския булевард „Левски". Мотоциклетът се движи с превишена скорост от над 190 км в час, а водачът на автомобила, без да се огледа, навлиза в лявата лента за движение. Последва удар между предната част на мотора и предната лява врата на автомобила. 25-годишният Георги загива в резултат на тежка черепно-мозъчна травма.

При направената съдебно-медицинска експертиза се установява, че починалият мъж има пресни и стари инжекционни бодове и положителен тест за наличие на метамфетамини.

Свидетелството му за управление многократно е отнемано за извършени нарушения. Последно шофьорската му книжка е отнета за 6 месеца през 2021 г. След изтичането на този срок, мотористът така и не отива до КАТ, за да си вземе свидетелството. Моторът му е с прекратена регистрация и отнета регистрационна табела. За да може да го управлява, Георги Г. слага табела на друго превозно средство.

Смекчаващи отговорността обстоятелства за подсъдимия Мартин С. са младата му възраст, липсата на предходни осъждания, неправомерното поведение от страна на пострадалия, допринесло за настъпване на тежкия резултат.

По искане на защитата на подсъдимия делото е разгледано в условията на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПК, наказанието „лишаване от свобода" задължително се намалява с 1/3.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Мартин С. наказание „лишаване от свобода" за срок от 2 години и 9 месеца, което заради процедурата, по която се разглежда делото, намали с 1/3 до 1 година и 10 месеца.

Изпълнението на присъдата беше отложено с 3 години изпитателен срок, като за 2 години, 19-годишният младеж е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана, предава БНТ.