Осъдиха „Раундъп” на $2 млрд. за причиняване на рак

В различни съдилища в САЩ има внесени 10 хил. иска срещу компанията-производител на хербицида

Здраве
20:11 - 18 Май 2019
15043
Осъдиха „Раундъп” на $2 млрд. за причиняване на рак

Двама обикновени жители на малко градче в Калифорния доказаха, че са получили рак вследствие на ползване на препарати за унищожаване на плевели с марката Roundup („Раундъп”), на които се доверили, за да поддържат двора си от 1982 г., когато купили първия си дом. После те сменили къщата си четири пъти, но винаги използвали същия продукт за тревата и цветята отвън.

Съдебните заседатели от Върховния съд в окръг Аламида, източно от Сан Франциско, където се гледа делото, постановиха, че Алва и Алберта Полойд са получили неходжкинов лимфом заради съставката грифозат, която се съдържа в Roundup. Те осъдиха компанията да плати поотделно на двамата по 1 милиард долара наказателни щети и допълнителни 55 милиона за колективни компенсаторни щети. Много правни експерти обаче смятат, че сумите ще бъдат драстично намалени при обжалване.

Това е третата осъдителна присъда срещу Roundup от средата на 2018 г. В предишните две дела компанията бе осъдена да плати съответно по 80 млн. долара (на мъж в Санта Роса, Калифорния) и 289 млн. долара (на собственик на голф игрище в района на Сан Франциско). Последната сума бе впоследствие намалена на 200 млн. долара. В различни съдилища в цялата страна има внесени още 10 хил. иска срещу Roundup.

Глифозатът представлява неселективен системен хербицид, който е много добър за борба с плевелите, особено с многогодишните, и е активното вещество в популярния в САЩ препарат. Глифозатът убива плевелите, като оставя растенията или земеделските култури живи. Освен това глифозатът е най-често използваната съставка в продукти с подобно действие света. През 2015 г. обаче Световната здравна организация (СЗО) обяви глифозата като възможна причина за развитие на канцерогенни заболявания. В момента продукти с глифозат са забранени в Австралия, Белгия, 8 провинции на Канада и други.

В съда адвокатът на Алва и Алберта акцентира именно на становището на СЗО, като Алберта свидетелства, че тя има рак от 2015 година, а съпругът й от 2011-а. Двамата не могат да се радват на живота, както преди. Освен това Алва има и тумор в мозъка. Тя каза, че двамата е можело да избегнат коварното заболяване,ако са били предупредени от Roundup, че препаратите им са вредни. Според нейните показания семейството използвало Roundup веднъж седмично през девет от 12-те месеца в годината. Сега, след като е болна, Алва плаща по 20 хил. долара, за да се лекува и да поддържа живота си.

От компанията отричат да има нужда от каквото и да е предупреждение, защото становището на американската агенция за околната среда е, че глифозатът в препаратите за плевели не представлява опасност за хората. Американското становище е по-ново от това на СЗО и редица експерти казват, че е много по-релевантно, а и то бе потвърдено отново на 30 април тази година.

Roundup, която е със седалище в Калифорния, се оказва в тясно сътрудничество с „Монсанто“ – агрохимичния гигант, обвиняван често в използването на нерегламентирани ГМО продукти и вредни съставки, както и в установяването на монопол върху хранителната индустрия не само в САЩ, но и по света. През 2018 г. „Монсанто“ бе купена от „Байер“, която също вече обира негативите за това, че може би „трови“ потребителите с опасни продукти. След присъдата от 2 млрд. долара „Байер“ заяви, че решението е в противоречие със становището на американската агенция за околната среда и че компанията ще обжалва.

Връзката между Roundup и „Монсанто“ датира от 1970 г., когато е открит глифозатът. Откритието е направено от Джон Франц, химик от „Монсанто“. Четири години по-късно „Монсанто“ от своя страна го въвежда в земеделското производство под търговското име Roundup. Връзката между двете фирми продължава и днес. Преди четири години бяха разкрити имейли, доказващи, че „Монсанто“ вербува външни учени за съавторство на проучвания, защитаващи безопасността на глифозата, които да се представят като идващи от Roundup. Изпълнителният директор на „Монсанто“ Уилям Хейдън е написал в един от имейлите, че тъй като от Roundup просто ще редактират текста и ще се подпишат отдолу, ще могат да спестят за скъпите изследвания.