Осъдиха бившият президент на Киргизстан на 11,2 г. затвор

Алмазбек Атамбаев счита, че е подложен на политическо преследване

Свят
14:05 - 23 Юни 2020
1620
Осъдиха бившият президент на Киргизстан на 11,2 г. затвор

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е осъден на 11 г. и два месеца затвор, съобщи ТАСС, позовавайки се на адвокат Сергей Слесарев.

"Съдът на Първомайския район на Бишкек призна Атамбаев за виновен и му назначи наказание от 11 г. и два месеца затвор", заяви Слесарев.

Припомняме, парламентът на Киргизстан на 27 юни 2019 г. гласува за отнемане на имунитета на Атамбаев и статута на бившия президент, което дава възможност да бъде изправен пред съда.

Той е заподозрян в съдействие за промяна на поземлени парцели, корупция при реконструкцията на топлоелектрическите централи в Бишкек, незаконно освобождаване от местата за задържане на наказателна власт на Батукаев, както и незаконно снабдяване с въглища към топлоелектрическите централи на столицата и незаконно получаване на парцел за изграждането на къща в Кой-Таш, област Чуй.

Атамбаев счита, че е подложен на политическо преследване от сегашното ръководство на републиката и нарича всички обвинения срещу него "глупости". Адвокатът на бившия президент определя решението на депутатите в противоречие с конституцията на страната.