Осъдиха докторант по право в ЮЗУ за плагиатство

Йордан Дафов ползвал статия на двама юристи, публикувана в "Адвокатски преглед"

Новини
17:59 - 13 Май 2023
9193
Осъдиха докторант по право в ЮЗУ за плагиатство

Видни юристи осъдиха докторант в Правно-историческия факултет на ЮЗУ за плагиатстване на тяхна статия.

Преподавателят в департамента „Здравеопазване и социална работа“ в НБУ, член на Съвета за ВП към Министерство на правосъдието през 2014-15 г. и на УС на „Общество за правосъдие и помирение“, д-р Румен Петров и съдия Галя Вълкова от Софийски районен съд ще получат по 2000 лв. всеки от Йордан Дафов, докторант в катедра „Гражданскоправни науки” на ПИФ на ЮЗУ, който използвал статията им „Семейният конфликт и справедливото му решаване от съда”, публикувана в сп. „Адвокатски преглед“, пише "Струма".

Дафов преписал дословно около 85% от съдържанието й в своята статия „Материалноправни и процесуалноправни аспекти при осъществяване на лични отношения на децата с родителите, дядото и бабата при прекратяване на брака”, която е публикувана в бр. 2 от 2018 г. на сп. „Право, Политика, Администрация“, издание на Правно-историческия факултет на ЮЗУ. Сред посочените източници той не посочил сайта „Коментар „De lege lata“, откъдето твърди, че е преписал, без дори да знае, че Петров и Вълкова са автори на текста, нито техните имена.

Докторантът обаче не успял да докаже тезата си, че е копирал не от статията на двамата, а от правен сайт, след като се оказало, че до него няма достъп, а и няма доказателства, че е съществувал към годината, когато докторантът писал статията си.

Според магистратите размерът на обезщетението от 2000 лв. на всеки един от авторите е разумен, като се има предвид, че според чл. 95 от Закона за авторските права ищецът има право да претендира от съда обезщетение в размер между 500 лв. и 100 000 лв.