Осъдиха на доживотен затвор руснак за взривяването на колата на Захар Прилепин

Русия
15:49 - 30 Септември 2024
1042
Осъдиха на доживотен затвор руснак за взривяването на колата на Захар Прилепин

Александър Пермяков, обвиняем по делото за покушението срещу писателя и участник във войната срещу Украйна Захар Прилепин, беше осъден на доживотен затвор, съобщава Би Би Си.

На 6 май 2023 г. колата на Прилепин се взриви в Борски район на Нижни Новгород. Неговият охранител Александър Шубин загива, а самият писател е тежко ранен. Следственият комитет на Русия образува дело за терористична атака.

Пермяков е единственият обвиняем по делото за взрива на колата на Прилепин. Според разследващите през 2022 г., докато е бил в Украйна, той е получил инструкции да взриви колата на Прилепин и е влязъл в Русия през Латвия.

По време на разследването обвиняемият е отказал да дава показания. Следствието посочва, че след задържането си той е признал, че е извършил престъплението по указание на украинските специални служби.

Пермяков е влязъл в Русия през Латвия и е бил арестуван близо до мястото на експлозията с лични документи от Русия, Украйна и фалшив паспорт от Казахстан. По време на съдебния процес прокурорът подчертава опасността на престъплението, а адвокатът на Пермяков поиска минимална присъда, тъй като той признава вината си.

Според следствието Пермяков е заявил, че е извършил нападението по заповед на украинските спецслужби, но съжалява за смъртта на Шубин и посочва, че целта му е била Прилепин заради подкрепата му за руската инвазия в Украйна.

Украйна никога не е потвърждавала участието с в това покушение.