Осъдиха прокуратурата заради тунел "Железница"

Общество
13:14 - 15 Май 2023
1911
Осъдиха прокуратурата заради тунел "Железница"

Бившият главен секретар на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Гайтанджиев осъди прокуратурата за незаконно повдигнато обвинение. Софийски градски съд постанови той да получи 40 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

На 31 март 2017 г. срещу Гайтанджиев е започнало наказателно производство в качеството му на член на Комисията за провеждане на процедура по възлагане на обществената поръчка за изграждане на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма". Обвинението било, че изнесъл от служебно помещение на АПИ и скрил документи от тръжната документация. В дома му бяха намерени копия на документи, а оригиналите така и не стана ясно къде са. На следващия ден му е било повдигнато обвинение за престъпление по чл. 319 от НК.

Изграждането на тунела бе чакано с изключителен обществен интерес. Липсата на въпросните документи бе използвано като повод за прекратяване на процедурата и това предизвика скандал.

През май 2021 г. Гайтанджиев бе окончателно оправдан с решение на съда. Магистратите тогава установиха, че въпросните документи са взети от кабинет 305, на ет. 3 в сградата на АПИ. Не са били събрани обаче доказателства, че точно Гайтанджиев ги е взел и скрил. По делото нямало събрано и нито едно доказателство, какво е станало с въпросния класьор, нито кое е лицето, което го е изнесло от кабинета. Не е ясно и каква щета е нанесена на АПИ.

Повдигнатото обвинение накърнило честта и личното достойнство на специалиста в областта на строителството и пътната инфраструктура и университетски преподавател. В исковата молба до съда твърди, че доброто му име в професията и цялата му професионална кариера рухнали. Изтърпял унижението и на 24 часово задържане в арестно помещение. Множество негови приятели и близки се дистанцирали от него.

Съдът е категоричен, че това обвинение се е отразило зле върху психиката на експерта. 4 г. и два месеца е периодът от привличането му като обвиняем до влизане в сила на оправдателната присъда, а медийният отзвук е бил голям. Той е изпитвал неудобства, чувствал се унизен, притеснен и несигурен, накърнени му били моралните и нравствените ценности.