Осъдиха шеф на читалище в Плевен за присвояването на 13 500 лева

Общество
16:24 - 03 Април 2023
1205
Осъдиха шеф на читалище в Плевен за присвояването на 13 500 лева

Една година условно с 3 г. изпитателен срок е присъдата на Плевенския районен съд за председател на читалище заради длъжностно присвояване. Осъденият е лишен от право да заема обществена длъжност „председател на читалище" за една година, съобщи прокуратурата днес следобед.

Обвинителният акт е внесен от Районна прокуратура-Плевен.

В хода на съдебното производство подсъдимият е признал вината си за това, че от 10 януари 2019 г. до - 30 декември 2019 г., в Плевен, като длъжностно лице - председател на народно читалище, при условията на продължавано престъпление, присвоил чужди пари - 13 500 лева, собственост на читалището. Тази сума му била поверена да я управлява. Той съставил неистински частен документ в кръга на службата си и го употребил, за да докаже, че съществува правоотношение.

Подсъдимият е върнал присвоените пари преди приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд. Плевенският районен съд е одобрил постигнато в съдебното производство споразумение между защитника на подсъдимия и Районна прокуратура-Плевен. Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда, уточняват от прокуратурата.