Осем мигранти се удавиха край Либия

Свят
16:11 - 25 Януари 2023
740
Осем мигранти се удавиха край Либия

Най-малко осем души загинаха, след като лодка, пълна с десетки африкански мигранти, се преобърна край бреговете на Либия, съобщи местната организация на Червения полумесец в сряда, добавяйки, че близо 100 други са били спасени, предава Ройтерс.

Телата на удавените мигранти бяха изхвърлени на брега близо до либийския град Кастелверде на 40 км източно от Триполи, след като лодката потъна във вторник. Това е поредният от нарастващия брой смъртоносни инциденти с лодки, които отнеха живота на много мигранти в Средиземно море през последната година.

Броят на мигрантите и бежанците, които искат да преминат към Европа в търсене на по-безопасен или по-добър живот, нарасна след пандемията от COVID-19, въпреки че остава под нивата от 2014-15 г., твърдят хуманитарни агенции.

Според Червения полумесец, който ръководи операциите по търсене и спасяване, очевидци на бедствието казаха, че близо 150 души са се качили на лодката с надеждата да стигнат до Италия.

Либия е основна отправна точка за хората, които искат да стигнат до Европа, поради близостта си до Италия и слабата гранична охрана на страната.

Страната се намира във водовъртежа на продължителен вътрешен конфликт от 2011 година и голяма част от територията й се контролира от различни въоръжени групировки. Много мигранти са заключени в центрове за задържане, където някои се оплакват от малтретиране и експлоатация.