Още двама полицаи бяха осъдени за смъртта на Джордж Флойд

След изслушването в съда приятелката на Флойд заяви, че се е надявала на по-сурови наказания

САЩ
13:29 - 28 Юли 2022
2081
Още двама полицаи бяха осъдени за смъртта на Джордж Флойд

Двама бивши полицаи от американския щат Минеаполис бяха осъдени по федерални обвинения, свързани с убийството на чернокожия Джордж Флойд, който беше удушен от колегата им Дерек Шовин по време на арест, предаде Ройтерс.

Единият от обвиняемите - 36-годишният Тоу Тао, получи три години и половина затвор, а другият - 28-годишният Александър Куенг, бе осъден на три години лишаване от свобода.

През февруари двамата бивши служители на реда, заедно с колегата си Томас Лейн, бяха признати за виновни от федерален съд за това, че са нарушили гражданските права на Флойд, като не са му оказали помощ в момента, в който Шовин го е притискал към земята с коляното си, душейки го в продължение на девет минути.

Лейн беше осъден миналия четвъртък на две години и половина затвор, а Шовин, който беше обвинен в убийство, получи присъда от двайсет години и пет месеца още през същия месец.

"Всеки от тях е имал индивидуалното задължение, както и възможността, да се намеси в ситуацията, при която е било налице прекомерно прилагане на сила, довело до смъртта на г-н Флойд, но те не са предприели никакви действия", заяви прокурорът Андрю Лугър, след произнасянето на присъдите на Тао и Куенг.

След изслушването в съда приятелката на Флойд Кортни Рос заяви, че се е надявала на по-сурови наказания срещу двамата мъже.

"Натъжена съм, но предполагам, че трябва да приемем всяка от тези малки победи и знам, че ще продължим напред", каза тя пред журналисти.