Още един пациент в Ендокринологията в Стара Загора с коронавирус

61-годишният мъж е бил тестван, след като друг болен е бил заразен

Здраве
12:14 - 01 Април 2020
2234
Още един пациент в Ендокринологията в Стара Загора с коронавирус

Още един пациент на клиниката по ендокринология на Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора - мъж на 61 години, даде положителна проба за коронавирус, съобщиха днес от лечебното заведение.

Той е бил тестван, след като друг пациент на същата клиника - мъж на 81 години, се оказа заразен с вируса ден по-рано. Двамата пациенти са преместени в Инфекциозната клиника, а ендокринологията е поставена под карантина.

Заразените мъже са били в различни стаи и не са имали връзка помежду си, увериха от болницата. Състоянието на 61-годишния мъж е стабилизирано. Той бил приет в болницата, след като се лекувал вкъщи от диабета по указания от личния лекар, но изпаднал в диабетна кома.

В момента в поставената под карантина Клиника по ендокринология има само 3 пациенти, новите се насочват към други клиники. Хората от медицинския персонал - лекари, медицински сестри и санитарки - общо 15 души, които са имали контакт с двамата болни, са тествани, като пробите им са отрицателни. Те ще останат под карантина за 14 дни вкъщи, съобщи изпълнителният директор на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев. Предстои да бъде изследван и екипът на Спешния център, който докарал изпадналия в кома мъж до болницата на 25 март.

Клиниката остава затворена за 14 дни, в нея се прави пълна дезинфекция.

Това е третият пациент на Университетската болница в Стара Загора, заразен с COVID-19. За област Стара Загора има и четвърти заболял от вируса, но той работи, живее и се лекува извън областта, а в Стара Загора се водел само по постоянен адрес.