Още един руски генерал ликвидиран в Украйна

Канамат Боташев е съден за унищожаване на изтребител поради немарливост, не е ясно защо е върнат на служба

Украйна
09:02 - 25 Май 2022
4167
Още един руски генерал ликвидиран в Украйна

В небето над Украйна в Луганска област украинските ВС са свалили изтребител. В резултат е загинал генерал-майор на ВВС на Русия в оставка Канамат Боташев. Това съобщи руската редакция на Би Би Си, позовавайки се на трима бивши подчинени на руския военен. 

По думите им, те са поддържали контакти с Батошев след края на военната си служба. Те са се съгласили да общуват с журналистите при условието, че запазят анонимност от съображения за сигурност. 

Единият от тях потвърди, че в Украйна Боташев е изпълнявал задачи именно на Су-25. 

В един от руските телеграм-канали, участник е съобщил за гибелта на Баташев: "Загина Канамат. Район Попасной, 8:25... Стингър, взрив и край".

Администраторът е премахнал коментарите, но други участници са продължили дискусията. 

Боташев е бил изключително уважаван пилот и командир на авиационен полк, подава обаче оставка след скандал. Участието му във въздушните боеве  свидетелства за  за недостиг на висококвалифицирани пилоти в руската армия. 

По какъв начин 63-годишният генерал в оставка се е оказал зад щурвала на Су-25 в Украйна, не е ясно.  Известно е, че Боташев е командвал полка на гвардейската авиобаза във Воронеж. Неговата военна кариера е прекъсната през юни 2012 година, когато той е обвинен в катастрофата на изтребител Су-27 до Петрозаводск.

По време на полет Боташев решава да изпълни фигура от висшия пилотаж, но не се справя с управлението. Изтребителят пада и се разбива в земята, но пилотите са успели да се катапултират.  

Тогава също било изяснено, че Боташев е бил извършил аналогично длъжностно нарушение през 201 година. Управлявал е самолет Су-34 без да има разрешение за това. 

Боташев е бил признат за виновен за катастрофата на самолета и е бил осъден на 4 години условно и глоба от 5 милиона рубли.