Още един украински войник убит в Донбас

В конфликта бяха убити 30 украински войници от началото на годината

Свят
15:48 - 19 Април 2021
2496
Още един украински войник убит в Донбас

Украински войник беше убит и още един ранен в раздираната от конфликт Източна Украйна, съобщиха украинските военни, часове преди преговори, целящи деескалация на напрежението между Украйна и Русия, съобщава "Франс прес".

През изминалите седмици в Източна Украйна се разгоряха сблъсъци между украинските сили и подкрепяните от Москва сепаратисти, което доведе до прекъсване на примирието, постигнато през миналата година.

Киев се сражава с проруските сепаратисти в източните Донецка и Луганска област от 2014 г. след анексирането на полуостров Крим от Русия.

След неотдавнашния скок на насилието, Русия струпа войски по границата, пораждайки опасения от голяма ескалация в дългогодишния конфликт в главно рускоговорящия изток на Украйна.

Един украински войник е убит и още един ранен, след като позициите им са били атакувани с автоматични гранатомети в неделя, се казва в изявление на украинската армия, публикувано във "Фейсбук".

Преговорите между съветници на държавните глави на Украйна, Русия, Германия и Франция трябва да се проведат по-късно днес в Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след среща с френския си колега Еманюел Макрон миналата седмица, че се надява преговорите да доведат до връщане към примирието.

Шефът на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел уточни по-рано днес, че външните министри на страните членки на Общността ще обсъдят "много опасната" ситуация по време на виртуалната си среща.

Кремъл, който не отрече придвижванията на войските, увери, че не върви към война с Украйна, но предупреди, че "няма да остане безразличен" към съдбата на рускоговорящите в Източна Украйна.

В конфликта, отнел повече от 13 000 човешки живота, бяха убити 30 украински войници от началото на годината в сравнение с 50 войници през цялата 2020 г.