Още един висш руски генерал изчезна след бунта на Пригожин

Русия
16:32 - 05 Юли 2023
3467
Още един висш руски генерал изчезна след бунта на Пригожин

Още един високопоставен руски генерал спря да се появява в публичното пространство след въоръжения бунт на ЧВК "Вагнер", който почти се превърна във военен пуч и може да постави началото на мащабна чистка в ръководството на Министерството на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров, който притежава званието "Герой на Русия", престана да участва в мероприятия на министерството, по подобие на генерал Сергей Суровикин.

Показателно за това е отсъствието на Евкуров от заседанието на ръководството на военното ведомство, на което на 3 юли присъства министър Сергей Шойгу, пише британското разузнаване в доклада си за войната в Украйна от 5 юли.

На събитието, излъчено по държавната телевизия, Шойгу за първи път коментира бунта на "Вагнер", като го нарече "провал". От срещата отсъстваха както Евкуров, така и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов.

По време на въстанието на "Вагнер" Евкуров се е намирал в щаба на Южния военен окръг, който е бил превзет от наемниците на Евгений Пригожин. По-късно се появи видеозапис, в който генералът разговаря с Готвача на Путин. Пригожин изисква от Евкуров да екстрадира Шойгу и Герасимов.

Суровикин също продължава да отсъства от общественото полезрение повече от две седмици, отбелязва британското разузнаване. Въпреки че съобщенията за ареста му заради подкрепа на въстанието остават непотвърдени, всякакви стъпки срещу него вероятно ще предизвикат разделение в руските военни среди, пише в доклада от Лондон.

Въпреки "бруталната" репутация на Суровикин на Запад, британското министерство отбелязва, че той е "един от най-уважаваните висши офицери" в руските въоръжени сили.

На 29 юни The Moscow Times писа, че генерал Суровикин е бил арестуван заради това, че по време на бунта е застанал на страната на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Тази информация остава непотвърдена, тъй като по-късно други медии съобщиха, че той е бил само разпитан и впоследствие освободен.