Още икономии: Отказват да назначават хора на летище "София", отделите изнемогват

Новини
14:15 - 05 Май 2022
4610
Още икономии: Отказват да назначават хора на летище "София", отделите изнемогват

Сериозен недостиг на хора има на летище "София" и повечето отдели вече усещат това, тъй като се задъхват в работата, научи Lupa.bg. Най-голям е дефицитът в отдел ПСПРБ (Проверка сигурност на пътници и ръчен багаж) към дирекция "Сигурност".

Там напускащите са и най-много, а работата наистина много и отговорна. Опитвано е да се говори с новия концесионер, който категорично е отказал на този етап да се назначат нови хора, от които отделът има крещяща нужда.

По този начин шефовете са дали ясно да се разбере, че ще се правят още икономии и орязване на персонала.

С допълнителните трудности в работата, хората са принудени сами да се оттеглят, подавайки си молбата за напускане.

В други отдели проблемите също продължават и се надига сериозен вой на недоволство на летището. При товарачите, които извършват всичко около разтоварването и натоварването на самолетите, са направени размествания и в графика, който далеч не е оптимален. Нощните смени са орязани и вече работят по-малко хора, които трудно се справят. Целта там също е ясна на хората - нови икономии и заплащане колкото се може по-малко за нощен труд, който по принцип би трябвало да е с двойна надница.

През нощта остават по няколко човека - между трима и четирима, които поемат основния товар вечер, както и за ранните полети. И това, докато дойде новата смяна.

Служителите идват по нов график - от 5:00 до 13 или 15 часа, в зависимост от полетите, като така работодателят им заплаща само час нощен труд. Друга смяна идва от 13:00 до 1:00, като тук заплащането също е орязано.

Чекинът, който също изнемогва от наплива на пасажери, започва към 3:20 ч., като двама от товарачите изнасят тежестта на първите полети, който са към 6:00 и са поне три на брой с много пътници и багажи.

В повечето отдели шефовете им също са принудени да работят на равно със служителите, което не е по вкуса им, и това са поводи за разногласия в колективите.