Осман Кавала: Зад повторното ми арестуване стои Ердоган

Той отхвърли обвиненията за причастност към опита за преврат като ирационални

Свят
17:12 - 21 Февруари 2020
2054
Осман Кавала: Зад повторното ми арестуване стои Ердоган

Турският бизнесмен и филантроп Осман Кавала заяви, че "намеса" на президента Реджеп Тайип Ердоган в съдебната система е станала причина за повторното му поставяне под арест тази седмица, часове след като бе оправдан в процес за протестите за Гези от 2013 г., предадoха ДПА и БТА.

Съд в Истанбул оправда във вторник Кавала и още осем подсъдими, които бяха обвинени в "опит за сваляне на правителството" заради подкрепата им за антиправителствените демонстрации през 2013 г., известни като протестите за Гези. Съдът нареди освобождаване на Кавала от затвора в Силиври, където той прекара почти две години и половина. Кавала трябваше да бъде пуснат на свобода, но преди това да стане, истанбулски прокурор издаде заповед за ареста му, този път по обвинение за причастност към опита за преврат в страната от лятото на 2016 г.

Кавала заяви, че се надява, че "безпочвеният сценарий" в процеса за Гези ще помогне за откриване на проблемите и подобряване на съдебната система.

Но за съжаление намеса на президента попречи на подобна възможност. След това аз бях арестуван отново по един дори още по-беззаконен начин и с ирационално обвинение, посочи Кавала в съобщение, публикувано днес.

Той отхвърли обвиненията за причастност към опита за преврат като ирационални. Надявам се, че това ново беззаконие няма да продължи дълго, заяви той.

В сряда Ердоган нарече поддръжниците на екологичното движение в защита на парка Гези врагове на държавата, сравнявайки протестите за Гези с преврати и терористични атаки.

И с маневра те се опитаха да го оправдаят, каза Ердоган, без да назовава Кавала.

Няколко часа по-късно Съветът на съдиите и прокурорите в Турция започна разследване на съдиите, произнесли оправдателни присъди по делото за протестите за Гези.