Османи: Македонците са принудени да кандидатстват за български паспорти

Балкани
17:46 - 28 Септември 2023
3517
Османи: Македонците са принудени да кандидатстват за български паспорти

Докато нашите граждани не станат част от ЕС, те ще бъдат принудени да кандидатстват за български паспорти по социални и икономически причини. Това заяви министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи, цитиран от БТА.

Според него има опасността някои кръгове в България да се опитат да злоупотребят с положението на над 80 хиляди граждани на Северна Македония, които притежават български паспорти.

Той засегна темата за двустранните преговори между РСМ и България, които могат да отворят пътя на РСМ към членство в ЕС. По думите му динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден. Османи подчерта, че България ще продължи да поставя нови условия пред РСМ.

Външният министър посочи, че постигнат компромис между двете страни за действие за малцинствата. Искаме да изместим темата от историческите интерпретации и проблемите на идентичността към правата на човека и малцинствата, поясни Османи.

Той определи като неверни твърденията, че по-голямата част от гражданите на РСМ са против промените в Конституцията. Гражданите отхвърлят вмъкването на идентично-политически конфликти в процеса на разширяване на ЕС. Предстоящите конституционни промени ще укрепят и разширят мултиетническата демокрация в страната, добави Османи.