Османи: Няма да има правителство без вписване на българите в Конституцията

Балкани
12:17 - 09 Април 2024
2202
Османи: Няма да има правителство без вписване на българите в Конституцията

Ако не бъде постигнато споразумение за промени в Конституцията на Северна Македония, правителство в Скопие след изборите няма да има. Думите са на Буяр Османи - министърът на външните работи на РС Македония, който е и кандидат за президент, издигнат от коалицията "Европейски фронт".

Това е констатация на всички политически партии в страната, за които ЕС е единствената алтернатива, твърди Османи в интервю за радио "Свободна Европа", цитирано от БТА.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 8 май, а според множество проучвания ВМРО-ДПМНЕ ще ги спечели. Това доскоро бе най-голямата опозиционна формация, която е твърдо против промените в Конституцията, включително вписване на българите в основния закон на Северна Македония.

Именно формацията на Християн Мицкоски отложи конституционните изменения, с които щяха да се гарантират правата на македонските българи, тъй като по време на правителството на Димитър Ковачевски парламентарното мнозинство нямаше достатъчно гласове за промените без тези на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ.

Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония е най-важното условие на България за продължаване на евроинтеграцията на Скопие.

В отговор на въпрос как РСМ ще продължи към преговори с Европейския съюз, Османи отговори, че ще бъдат използвани всички възможности да се направи национално отговорно правителство.

"Казвам, че държавният консенсус в този критичен период е най-важен, защото страната е на кръстопът. Ние избираме между две посоки - светло бъдеще в Европейския съюз или изолация, непредсказуемост, безперспективност. Аз не коментирам политически партии в предизборен период, защото сме виждали (разликата в) техните позиции преди и след съставяне на правителство. Говоря за сигурността на Европейския съюз, сигурността на Европа, която много зависи от консолидирането и сигурността на Балканите", каза Буяр Османи.

Според него това не е проблем, който засяга само Северна Македония, но също САЩ и ЕС, защото преговорната рамка на страната е осъществена с "голям принос от Съединените щати и Европейския съюз" и той смята, че въпросът е "много-по-голям от вътрешните политически игри в страната".

В отговор на въпрос дали смята, че ВМРО-ДПМНЕ ще се съгласи на промени в Конституцията, за да състави правителство, Османи отговори, че "трябва да се съгласи".

"Няма алтернатива. Затова не приемам насериозно тези опити за трупане на политически дивиденти по тази тема. Защото от това зависи не само бъдещето на Северна Македония. И бъдещето на Балканите, и сигурността на Европа зависят от интеграционния процес на страните от Западните Балкани. Никой няма да позволи Балканите да бъдат плацдарм за руските интереси за подкопаване на сигурността на Европа. Тези политици или не разбират от геополитика, или искат да навредят на тази държава. Трябва да има конституционни промени", заяви в интервюто Буяр Османи.