Османи обяви условията, при които РС Македония ще приеме преговорната рамка

Балкани
15:05 - 24 Юни 2022
3504
Османи обяви условията, при които РС Македония ще приеме преговорната рамка

„Нека да видим текста на решението на българския парламент и как това ще се отрази върху окончателното френско предложение. Ще бъдем в комуникация с тях, за да видим окончателния вариант на преговорната рамка”, заяви на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Той изчака с официалната част на пресконференцията си, докато парламентът в България не взе окончателното си решение, свързано с предложението на френското председателство по отношение на преговорната рамка за Република Северна Македония.

Османи уточни, че в предложението, което тези дни стана известно през медиите, е имало „неща в скоби, за които не беше постигнато съгласие” и сега, след като френското председателство прегледа българската позиция, както и позицията на Република Северна Македония, изразена от премиера Димитър Ковачевски вчера, правителството ще прецени как да действа нататък.

„Нашите искания са ясни и важни, за да приемем или отхвърлим рамката, а те са защита на езика, историческите въпроси, които не трябва да бъдат част от процеса на преговори и кога да се случат промените в конституцията - България иска това да стане преди старта на преговорите, а според нас – след това”, каза Османи.

По думите му забавянето в обявяването на официалната позиция на страната по отношение на френското председателство е било с цел да не бъде повлияно на гласуването в българския парламент и затова премиерът Ковачевския я е обявил в Брюксел след гласуването на вота на недоверие на българското правителство. "Не искахме допълнително да дестабилизираме ситуацията в България, която също е член на НАТО", каза той.

На въпрос дали би подал оставката си след такова развитие на събитията Османи посочи, че „Успехът е относително понятие. Нашата цел е за бъдат защитени държавните позиции на страната и интересът на гражданите. Това е безалтернативно - борба за членство в ЕС, запазвайки интересите на гражданите”, каза Османи.