Историческо : Депутатите гласуваха офертата "Макрон"

НС даде мандат на кабинета да одобри предложението на Париж за Северна Македония

Политика
13:55 - 24 Юни 2022
5547
Историческо: Депутатите гласуваха офертата "Макрон"

След бурни дебати, парламентът взе изключително важното решение по казуса Северна Македония - даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ. Това е първата стъпка към получаване на зелена светлина за вдигане на бариерата и започване на преговори на РС Македония с ЕС.

Депутатите приеха френското предложение със 170 гласа “за”, 37 “против” и 21 “въздържали се”.59 от ПП бяха "за", по един против и въздържал се, а всички от ГЕРБ, ДБ и ДПС подкрепиха текста. Шестимата независими се разделиха по равно на три. "Възраждане" и ИТН в пълен състав гласуваха срещу текста, а от БСП 4 бяха против, 18 се въздържаха. 

Правителството на България вече е упълномощено да подкрепи френското предложение, което дава зелена светлина на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС. 

С решението депутатите потвърждават позицията, че България може да подкрепи която да е и стъпка от интеграцията на Севарна Македония - при условие на ефективно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, гарантиране на правата на българите в РСМ, наличие на европейски гаранции за изпълнение на договореностите между България и РСМ.

Народните представители обаче задължават правителството да одобри предложения от сегашното председателство на ЕС проект за преговорна рамка със следните условия:

- прецизиране на текста на заключението на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ

- подобрявая на предложенията с оглед на това, че нищо в преговорния процес не може да бъде тълкувано като признаване от страна на България на съществуването на македонски език

- гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий по време на целия преговорен процес.

Отхвърлени бяха проектите на ГЕРБ и ДПС, мина само предложението на ДБ.  

Още в началото бе ясно, че "Промяната", ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" искат задвижване на преговорите. Категорично срещу това обаче бяха ИТН и "Възраждане". Преди гласуването от БСП обявиха, че ще се въздържат по проекта на коалиционния си партньор, защото бил най-близо до истината, но бяха категорично "против" другите два.

БСП са срещу френското предложение, защото има много неясноти по цитирания в него двустранен протокол. "Съгласни ли сте да одобрим нещо, макар и под условие, при положение, че нямаме контрол върху съдържанието на този протокол? Въпросът за съдържанието стои", настоя Кристиан Вигенин по време на дебата. И попита как министър в оставка ще може да подпише такъв протокол. По думите му френското предложение е стъпка в правилна посока, но има текстове, които пресичат червените линии на БСП. "Не сме готови на компромис по въпроса с езика днес.

Трябва да продължим дискусиите и преговорите, за да постигнем предложение, което е адекватно", заяви той и поиска НС да не взима окончателно решение днес, тъй като компромис днес означава компромис с българския интерес. От "Възраждане" опитаха да протакат гласуването с всевъзможно прцедурни хватки, дори похвалиха социалистите, че имали правилна позиция.

Проектът на ДПС бе внесен след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. В него се посочва, че НС одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента. Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

По-рано „Възраждане“ предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото няма промяна в политическата обстановка в РС Македония. Това заяви депутатът от „Възраждане“ и заместник-председател на Комисията по външна политика Ангел Георгиев, предаде БГНЕС.

„РСМ не се е реформирала. В настоящия си вид този парламент морално е фалирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред“, каза Георгиев. Според него не е държавнически предложения внесени в 12 без 10 секунди да бъдат обсъждани с такава лекота.

„Не може нещо толкова важно да бъде разглеждано за половин час, да бъде входирано вчера и да се гласува днес“, каза още Георгиев.

Неговото предложение беше отхвърлено с гласовете на 188 депутати. То бе подкрепено от едва 12 народни представители.