ОСПОРВАНА БИТКА: Военната униформа срещу тогата (ОБЗОР)

Актуални новини
22:32 - 03 Октомври 2021
6179
ОСПОРВАНА БИТКА: Военната униформа срещу тогата (ОБЗОР)

Деветима обявиха официално до момента, че влизат в кандидат-президентската битка. Това са настоящият държавен глава Румен Радев, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, лидерите на "Атака", "Възраждане", НФСБ и "Българска социалдемокация" - Волен Сидеров, Костадин Костадинов, Валери Симеонов и Александър Томов. Две дами също ще мерят сили на президентските избори -  председателят на сдружение „Азбукари” Цвета Кирилова и фолк певицата Луна. Очаква се ДПС също да издигне своя партийна кандидатура, както и новата дясна коалиция между "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и КОД на Петър Москов.

И ако буквално до вчера сегашният държавен глава Румен Радев бе без алтернатива, тъй като не бе обявена нито една силна кандидатура, а основният му съперник ГЕРБ изчакваше и бавеше своята номинация, но днес картината изглежда по съвсем различен начин. 

Вдигнатият юмрук на Радев предизвика най-много спорове в обществото

Трима обаче оформят челната тройка, от която според анализите на политолозите, ще бъде излъчен следващият президент - военния летец, ректорът на СУ, професор и специалист по римска литература и политическа теория на античността и Средновековието, както и председателят на Върховния касационен съд. А това даде повод настоящата битка за държавен глава да бъде характеризирана като битка между военната униформа и тогата - както академична, така и съдийска, още повече, че Анастас Герджиков си взе за вице дама офицер.

Проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева зоват за обединение на нацията

И Румен Радев, и Анастас Герджиков, и Лозан Панов ще се борят като независими, а не като партийни кандидати, макар да разчитат на подкрепа от определени политически сили. Зад Румен Радев и Илияна Йотова застават БСП, "Има такъв народ", "Изправи се Бг! Ние идваме" и новият политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната". 

Проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева разчитат на ГЕРБ, СДС, както и на някои по-малки десни формации. Възможно е обаче на втория тур ДПС да даде подкрепа за ректора на СУ, тъй като Румен Радев и движението са в открита политическа война от няколко месеца.

Мандатът на Лозан Панов като председател на ВКС изтича през февруари догодина

Лозан Панов и журналистката Мария Касимова-Моасе ще оберат гласовете на привържениците на "Демократична България", които се очаква и официално да го подкрепят. Шефът на ВКС бе официално издигнат от Инициативата "Правосъдие за всеки", а 7-годишният му мандат изтича след 4 месеца.

Волен Сидеров се включва за трети път в президентската надпревара

С думите "Генерали и професори има много в тази държава, мъже няма” в битката за "Дондуков" 2 се впусна и Волен Сидеров. Политикът, който има най-голям стаж в президентските битки, ще бъде чисто партийна кандидатура на "Атака". Негова подгласничка е бившият депутат от партията Магдалена Ташева.

"Българските политици превърнаха всичко в едно шоу. И щом е така, нека не забравяме кой е главният герой на шоуто”, заяви фолк дивата Луна, която отдавна е издигнала лозунга "Луна-президент!"

Луна вярва, че ще е главният герой в политическото шоу

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация на инициативни комитети за издигане на президент и вицепрезидент е до 4 октомври 2021 г. До 12 октомври трябва да приключи регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент. На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетините с жребий, а на 15 октомври се открива предизборната кампания.

Макар Лозан Панов да е действащ магистрат, а проф. Анастас Герджиков - ректор на СУ и председател на Съвета на ректорите и да представляват деполитизирани институции, те имат право да участват в президентските избори. Те не членуват в партия и формално са издигнати от Инициативни комитети. По време на предизборната кампания обаче трябва да излязат в неплатен отпуск. Мандат на Лозан Панов като председател на ВКС изтича през февруари догодина.