ОССЕ засече престрелки в Донбас

От щаба на въоръжените сили на Украйна са отказали коментар

Русия
17:04 - 17 Февруари 2022
3803
ОССЕ засече престрелки в Донбас

Организация за сигурност и сътрудничество в Европа е засякла "многобройни обстрели" на линията на съприкосновение в Донбас, съобщи Ройтерс.

Дипломатически източник  е уточнил, че стрелба има от двете страни. От щаба на въоръжените сили на Украйна са отказали коментар.

По-рано днес представители на Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) народни републики заявиха, че украинските бойци са обстреляли четири пъти територията на самопровъзгласилата се република. По думи им изстрелите са се водили от "гранатомети от различен тип, миномети и огнестрелно оръжие". Силите на ДНР "са били принудени да открият ответен огън за потискането на огневите средства на противника."

От обединените въоръжени сили на Украйна съобщиха, че обстрелът се е водил от позицията на ДНР и ЛНР. Засечени са осем нарушения, "две от които прилагат оръжие, забранено от Минското споразумение."

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира, че ситуацията в Донбас може да "възпламени война" ако информационните атаки продължат. По думите на Песков "провокативните действия" от страна на Киев в района на Донбас са се засилили през последното денонощие.

"През последното денонощие чуваме съобщения, че Русия съхранява огромен ударен потенциал на границата, но става въпрос за нашата собствена територия. Но никой, нито един западен представител не говори за огромния ударен потенциал на украинското въоръжение по разграничителната линия. А заедно с провокативните действия, които се засилиха през последното денонощие, това е много, много опасна ситуация", каза още Песков.

Той изрази съжаление, че "опонентите" на Русия не забелязват агресивните стремежи на Киев.