Оставаме на безглутенов: От 1 юли хлябът "Добруджа", бял и типов изчезват от пазара

В последните си работни дни предишното Народно събрание изненадващо гласува пределна надценка от 15%

Общество
11:12 - 27 Юни 2024
76670
Оставаме на безглутенов: От 1 юли хлябът "Добруджа", бял и типов изчезват от пазара

От първи юли хлябът - "Добруджа", бял и типов, може да изчезне от пазара. Такова предупреждение отправиха от бранша. Пред Радио Стара Загора в четвъртък Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България, даже заговори за "абсолютна катастрофа".

„От 1 юли влиза в сила законодателната мярка, свързана с 15% таван на надценката на хляба, която ще доведе до абсолютна катастрофа по веригата производител – дистрибутор – търговец. Видовете хляб - бял, типов и „Добруджа“, които са обект на тази мярка, ще изчезнат от търговската мрежа, тъй като, ако се спази законодателното изискване, търговците трябва да работят на загуба и ще коригират и лимитират своите заявки. Така че постфактум това ще доведе до фалити при хлебопроизводителите, които произвеждат тези три основни вида хляб“, обяви тя.

В последните си работни дни предишното Народно събрание изненадващо гласува пределна надценка от 15% за бял, "Добруджа" и типов хляб до края на годината. Мотивът на депутатите беше, че производствените цени били ниски, но търговците си начислявали 40-50% отгоре. Мярката за тавана от 15 на сто надценката за трите вида хляб трябва да влезе в сила от 1 юли. Любопитно е как бе въведена - точно преди изборите и чрез изменения в закона за хазарта.

„Нашият апел е веднага да бъде отменено това законодателно решение, за да не се нарушава свободният  пазар и законите на конкуренцията, и на пазара да присъстват основните видове от т. нар. масов хляб, каквито са бял, типов и „Добруджа“, продължи Кукушева.

След което се оплака, че никой не давал информация как ще се прилага методологията и въобще дали има такава. Не било ясно как са дефинирани видовете хляб – "по съдържание, по име или по нещо друго". По думите ѝ неяснотата била огромна. От бранша казват, че няма методически указания какъв е обхватът на продуктите, за които важи ограничението - по състав или по етикет ще се преценява дали хлябът е бял, "Добруджа" или типов. Търговци вече допуснаха, че след 1 юли може да последва и преопаковане на въпросните видове хляб, така че на опаковките им да не пише бял, "Добруджа" или типов, а някакви други наименования. Така ще се заобиколи законовото изискване за 15% таван на надценката.

"Затова обръщаме внимание, че България може на 1 юли 2024 година да осъмне без хляб за население от два милиона и половина души", заплаши тя.
Цената на най-масово потребяваните продукти с това наименование е различна за всеки търговец. Надценката зависи от производителя и договорните му отношения с всеки един търговец поотделно. Този тип информация не се коментира. 

"От трибуната на НС чухме, че ще бъде направен анализ, който да утвърди мярката или да я отмени. Анализът за въздействие на мярката беше възложен на министерствата на икономиката и на финансите. Но ние и досега не сме запознати с такъв анализ и с последствията, които произтичат от него. Тази мярка не е облечена в икономическа дефиниция и не можем да направим какъвто и да било извод за нейното въздействие, освен, че пазарът ще се срути и ще последва катастрофа и липса на хляб", твърди още Кукушева.
Според нея не бивало да се допуска влизането в сила на тази мярка, "от която в крайна сметка най-голяма загуба ще имат българските потребители". И която щяла доведе до нарушаване законите на конкуренцията, "а когато тези закони са нарушени, цените вървят нагоре“.

Има и други проблеми, с които ще се сблъскат търговците, защото те не купуват директно от производителя, смята Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. На търговеца ще му се налага да изисква счетоводни документи от своя доставчик, за да си гарантира, че няма да надвиши определената надценка от 15%. Това обаче е чувствителна информация, търговска тайна и би трябвало КЗК да излезе с някакво становище.

От сдружението се опасяват, че много малки търговци няма да издържат на този натиск, няма да може да покриват разходите си, и ще фалират далеч преди да дойде краят на мярката - 31 декември 2024 г.