Оставиха в ареста 14 афганистанци и българин, превозвал ги с микробус

Общество
11:52 - 05 Септември 2022
1015
Оставиха в ареста 14 афганистанци и българин, превозвал ги с микробус

Мерки за неотклонение "задържане под стража" са наложени на 14 граждани на Афганистан и български шофьор на микробус, в който са пътували чуждите граждани, съобщиха от Районния съд в Кюстендил.

"От събраните по делото доказателства следва първоначален извод, че обвиняемите са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" до 5 години. Налице е и втората предпоставка за взимане на мярка за неотклонение "задържане под стража", а именно: опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемите нямат местожителство на територията на България, преминали са незаконно българо-турската граница на страната, поради което съдът счита, че са налице и двете кумулативни предпоставки за уважаване на искането на прокуратурата. 
Съдът уважи искането на прокуратурата и остави в ареста и шофьора на микробуса, в който са пътували чуждите граждани. 29-годишният Г. М. от област Перник се е признал за виновен, изразил е съжаление и твърди, че е бил подведен от неизвестни лица. Съдът счита, че от събраните доказателства, макар производството да е в много ранен етап, може да се направи изискуемото от закона обосновано предположение, че именно привлеченото към наказателна отговорност лице е извършило престъплението, за което е привлечено да отговаря.