Оставиха в ареста обирджиите на фармацевтичен склад в Плевен

238 478 лв. е точната сума, която двамата мъже са успели да задигнат

Актуални новини
19:28 - 05 Юни 2020
675
Оставиха в ареста обирджиите на фармацевтичен склад в Плевен

Окръжният съд във Велико Търново остави за постоянно в ареста двамата задържани за обира на склад на фармацевтична фирма в Плевен. Същевременно полицията и прокуратурата разпространиха информация за обирджиите, които преди дни задигнаха близо 250 000 лева. Органите на реда ги определиха като „изпечени и опасни крадци”.

Двамата задържани са с богати криминални досиета за грабежи, а при удара си в Плевен са действали изключително професионално – разполагали са със системи за заглушаване на СОД, щори за прикриване на номер на автомобил и различни видове шперцове, съобщава Нова тв.

238 478 лв. е точната сума, която двамата мъже са успели да задигнат от аптечния склад в Плевен. Докато бягат, обирджиите са разпилели 229 100 лева. Засечени са от полицаи в София, в промишлената зона на „Обеля”. Крадците са оказали съпротива при задържането. В колата, освен пари, са открити и  набор от средства за влизане с взлом.

„Секретни ключове, касов ключ, четири отвертки, множество инструменти като кози крак, шперцове”, обясни окръжният прокурор Нанка Рачева.

„По- интересното и за нас е едно специално техническо средство, което служи за прикриване на регистрационните номера на автомобил и се задейства чрез дистанционно. Специализирана техника за заглушаване на СОД-системата и прихващане на честоти”, обясни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Въпреки добрата предварителна подготовка, крадците задействат заглушения СОД. За това призна ден след обира и собственикът на склада.

Двамата мъже, на 51 и на 46 години, са с богато криминално минало.

„За единия има данни, че е изтърпявал лишаване от свобода в две страни от ЕС – Гърция и Италия. Другият извършител е с три годишна условна присъда с четири години изпитателен срок на Районна прокуратура – Бургас”, обясни Георги Хаджиев.

Сега повдигнатите им обвинения са за извършване на кражба в особено големи размери. Ако бъдат признати за виновни, двамата могат да получат присъди от 10 до 20 години и конфискация на имущество.