Остров на Антарктида кръстен на дерматолога проф. Николай Цанков

Лекарят е участвал в няколко експедиции на Ледения континент, изследвайки как кожата реагира на студа

Общество
10:00 - 04 Ноември 2020
2921
Остров на Антарктида кръстен на дерматолога проф. Николай Цанков

Името на проф. Николай Цанков носи остров, част от Данеброговите острови в рамките на Вилхемският архипелаг в Антарктида. Това е първият географски обект, кръстен на български дерматолог. Лекарят поставя началото на българската програма за изследване на кожата на Южния полюс при едни от най-екстремните условия на Земята.

"Аз съм петият български лекар, на който се кръщва остров. Първият е д-р Карл Джераси, изобретателят на противозачатъчните хапчета", каза проф. Цанков пред Би Ти Ви. "Тези имена трябва да се одобрят от Международен антарктически комитет", допълни той.

"Това е единственият континент, където коронавирус не е забелязан. Затова има строги мерки при посещаването му. Затова тази година ние няма да имаме пълна експедиция - само една логистична група, която да огледа нашата база", обясни проф. Цанков.

"Аз отидох на първата си експедицията там с идеята да изследвам слънчевата радиация", допълни той.

"COVID-19 повлиява кожата, разбира се. Маската също повлиява кожата - тя може да влоши съществуващо заболяване - като акне, розацея", допълва той. 

"Сънищата на Антарктида са по-особенни и дори "разтърсващи", каза още проф. Цанков.

Проф. Николай Цанков е почетен председател на Българското дерматологично дружество, чийто знак носи на Антарктида

Остров Цанков е необитаем остров с координати 65° 3′ 58″ S, 64° 8′ 38″ W, част от островите Данеброг във Вилхелмската островна група по западното крайбрежие на Антарктическия полуостров в Антарктида. В по-голямата си част той е покрит от лед. Има дължина от 625 м в посока запад-югозапад и ширина 216 м в посока запад-североизток и площ от 9,48 ха. 

Нови географски наименования се дават от страните, участващи активно в научното изследване на Антарктика, а проф. Цанков е един от учените, участвал с научни проекти в областта на дерматологията в 6 мисии на студения континент. Името е одобрено от Комисията по антарктическите наименования, основана от Българския антарктически институт през 1994 г., понастоящем звено към Министерство на външните работи.

Комисията поддържа сътрудничество с органите на други държави, отговорни за антарктическите географски наименования, както и с международния Научен комитет за антарктически изследвания (SCAR). Данни за българските антарктически топоними се публикуват редовно в уебсайта на Комисията и в международния Справочник за антарктическите географски наименования, поддържан от SCAR.

България е една от 23-те Антарктически нации, които имат наименования на географски обекти на Южния полюс. Български към момента са 1498 топонима, с което страната ни се нарежда 9-та в света по брой географски обекти в Антарктида, носещи българско име. 

Чл. кор. проф. Николай Цанков участва в 6 антарктически експедиции, където изследва различни характеристики на кожата в условията на антарктическия климат. Научните му изследвания в тази връзка са публикувани в престижни международни журнали по Дерматология и венерология, които се радват на голям интерес.