От 1200 години вишните в Япония не са цъфтели по-рано

Учени предупреждават за климатичен катаклизъм

Здраве
15:22 - 05 Април 2021
3413
От 1200 години вишните в Япония не са цъфтели по-рано

Всяка пролет – вишневият цвят – емблемата на Япония е мега атракция. В рамките на два-три дни, докато трае живота на цветовете, в страната на изгряващото слънце е бизкраен пролетен празник. Тази огодина сезонът на вишневия цвят е дошъл по-рано и се е задържал едва няколко часа, което не се е случвало от 1200 години.

Учените предупреждават за задаваща се голяма климатична криза, която ще разруши екосистемите навсякъде по света.

Ясоюки Аоно, изследовател в университета в Осака е прегледала историческите документи назад до 812г, когато за последен път вишните в Киото са цъфтели през 26 март.

В столицата Токио дръвчетата са цъфнали още по-рано, на 22 март.

В Киото вишните цъфтят около средата на месец април от столетия. От 1800г този процес се наблюдава вече в края на месец март.

Аоно пояснява, че вишневите цветове са много чувствителни на температура и цъфтенето зависи изкслючително от това дали времето е по-топло или по-студено.

Ранният цъфтеж тази година е само върха на айсберга на един световен феномен, който дестабилизира естествените екосистеми и световните икономики, заявява Амос Тай от Университета в Хонг Конг.

Растенията и насекомите разчитат едни на други и заедно участват в регулацията на природните цикли от милиони години. Климатичните промени през последното столетие разбиват баланса на зависимостите между организмите. Вишневите цветове вехнат по-рано и насекомите остават гладни и умират, оттам цялата екосистема изпада в стрес, казва още Амос Тай.