От 1,5 до 2 млрд. лева компенсации за ток и газ дава държавата

Мерките ще обхванат периода декември (със задна дата) до края на март

Новини
13:54 - 21 Декември 2021
1857
От 1,5 до 2 млрд. лева компенсации за ток и газ дава държавата

Мерки в размер на милиард и половина лева за компенсации заради рекордно високите цени на електроенергията и природния газ ще даде държавата. 

Те ще обхванат периода декември (със задна дата) до края на март. Предвиден е обаче буфер от 500 милиона при евентуално възникване на чрезвичайна ситуация на енергийния пазар, като така сумата може да набъбне до 2 милиарда лева.

Мерките обяви на брифинг новият министър на икономиката Александър Николов.

"Целта ни е да обхванем най-тежкия период, който предстои. Периодът с най-висока консумация на енергийни ресурси и значително високи цени", коментира Николов.

Относно електроенергията - компенсацията ще бъде давана на предприятията, купуващи ток над 185 лева на мегаватчас.

Компенсацията се изчислява по следната формула - 75% от разликата между прогнозната и реалната пазарна цена. Но не повече от 30% от борсовата стойност.

Ще бъдат компенсирани и рекордните загуби на енергоразпределителните дружества, като държавата ще поеме разликата от цената, на която те купуват ток и значително по-ниската, на която продават на потребителите заради регулирания пазар, а и наложения преди дни мораториум.

"Това ще предотврати допълнително натоварване с допълнителни разходи на операторите, които иначе биха били поети от потребителите в бъдеще", аргументира се министърът.

Отделно от това ще бъдат замразени цените на природния газ. По този начин косвено няма да се стигне и до скок на парното.

Общо разходите за компенсацията заради цената на тока са близо 950 милиона лева. За компенсиране на цената на газа ще бъдат дадени около 200 милиона, а за покриване на разходите на ЕРП-тата са отделени 350 милиона.