От инфаркт умират 80 на сто повече хора, отколкото от COVID-19

Инсултите могат да се избегнат с диета и физическа активност

Здраве
13:42 - 30 Септември 2020
1983
От инфаркт умират 80 на сто повече хора, отколкото от COVID-19

В последно време когато е популярно да се притесняваме за covid-19, като че ли забравихме и пренебрегнахме другите заболявания. Учени припомнят, че сърдечно-съдовите заболявания отнемат 17 милиона живота всяка година по света. В Турция инфарктите убиват около 200 000 души годишно, според експерти, което е повече от 80 на сто от смъртните случай от коронавирус.

Тези данни бяха обявени в изявление по повод световния ден на здравето, отбелязан на 29 септември.

Прогнозите показват, че над 22 милиона души ще умрат от сърдечно-съдови заболявания до 2030 г. В Турция и повечето страни по света тези заболявания доминират в списъка с основните причини за смърт. Данните, публикувани от Турския статистически институт (TurkStat) това лято за 2019 г., показват 36,8% от смъртните случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания. Увеличението на честотата на тези заболявания е свързано с бързо застаряващото население на страната и се очаква скоростта да продължи да нараства в близко бъдеще поради увеличаване на продължителността на живота и случаите на диабет.

Д-р Федакар Гюнсили от болница в Анкара Йозел Умут заяви, че инфарктите и инсултите могат да бъдат предотвратени с 80% единствено със здравословна диета, редовна физическа активност и отказване от тютюнопушенето. 

Д-р Гюнсили каза пред медиите, че сърдечно-съдовите заболявания се предотвратяват до голяма степен с „няколко малки промени в начина на живот“.

„Храненето здравословно и наблюдение на теглото ни, както и контрол на кръвното налягане, ако страдаме от високо кръвно налягане, са от ключово значение за предотвратяване на развитието на тези заболявания“, каза той.

Сърдечно-съдовите заболявания също са сериозен риск по време на пандемията на коронавируса. Проучванията показват, че смъртността от коронавирус сред хора без съществуващи заболявания е 0,9%. Смъртността надвишава 10% за тези с предишни състояния.

"Така че, ако имате тези заболявания, трябва да сте особено внимателни по отношение на COVID-19", каза Гюнсили. „Вирусът е насочен към белите дробове и атакува сърдечната тъкан, причинявайки миокардит. За да компенсират липсата на кислород в кръвта, белите дробове налагат увеличаване на скоростта на циркулация. Болното сърце, което трябва да бъде по-активно, в крайна сметка се засяга повече “, предупреди той.

Гюнсили каза, че тютюнопушенето, затлъстяването и заседналият начин на живот влияят негативно на сърцето. Той отбеляза, че 1 на всеки 3 възрастни страда от затлъстяване в Турция. „Проучванията показват, че повече от 20 милиона души в страната са пушачи и 44% от обществото не се занимава с редовни физически дейности. Със сигурност може да се каже, че около 35% от обществото са потенциални пациенти със сърдечни заболявания “, отбеляза той.

Професор Бюлент Мутлу, член на турското кардиологично дружество, каза, че Турция е първата в Европа по затлъстяване и жените са изложени на по-висок риск. Мутлу каза, че в днешно време е по-лесно да се борим със сърдечно-съдовите заболявания, благодарение на новите иновативни методи, появили се през последното десетилетие. 

„Сърдечните заболявания все още са значителна тежест за света“, каза той.