От "Осанна" до "Разпни го": "Исус Христос суперзвезда" на Опера Пловдив завладява НДК

В тази рок опера има не само въздействаща музика, но и пророчество, което ние като съвременни творци сме длъжни да видим, споделя режисьорът Веселка Кунчева

Култура
09:17 - 01 Декември 2022
12995
От "Осанна" до "Разпни го": "Исус Христос суперзвезда" на Опера Пловдив завладява НДК

Знаменитата рок опера "Исус Христос суперзвезда", поставена в Пловдивската опера от режисьора Веселка Кунчева, ще бъде представена в зала 1 на НДК на 28 януари 2023 г., научи Lupa.bg. С този силно въздействащ спектакъл, чиято премиера в Пловдив беше през ноември 2021 г., ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на творбата на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс, определяна като най-успешната рок опера на всички времена.

Още с премиерата си постановката на Веселка Кунчева под диригентството на Константин Добройков предизвика фурор в Града под тепетата. Гостуването на постановката в София се чака с голямо нетърпение от почитателите на музикалния шедьовър на Уебър и Райс, на изкушените от визуално-философските провокации на тандема Веселка Кунчева-Мариета Голомехова и от многобройните фенове на популярните артисти от българската рок и оперна сцена, които участват в спектакъла. 

Чрез ролята на Исус Николай Воденичаров-Никеца преоткрива за себе си саможертвата на Христос

Всички солисти са точно на мястото си, красиво и талантливо стоящи в ролите си - Николай Воденичаров-Никеца, Владимир Михайлов, Юлия Йорданова-Керана, Цвети Пеняшки, Евгений Арабаджиев, Константин Кацаров, Владимир Ников, Марк Фаулър, Август Методиев. Всеки от тях оставя талантлива частица от себе си в тази рок опера, като тези "частици" се сливат в една обща хармония, ритмичност и артистичност на сцената, съчетаващи енергията на рока с величието на операта.

Солисти, балет, оркестър "горят" в този провокативен, емоционален и силно въздействащ спектакъл, който "разтърсва" и ума, и сърцето. При огромен интерес "Исус Христос суперзвезда" изпълни и Античния театър в Пловдив и на двете представления в началото на септември т.г.

Владимир Михайлов сбъдва мечтата си да играе Юда в рок операта на Андрю Лойд Уебър

Т.нар. „Тайно евангелие“, според което Юда - най-близкият следовник на Исус, е помолен от Христос да го предаде, е залегнало в сюжета на "Исус Христос суперзвезда". 

Спектъкълът на Веселка Кунчева пренася историята за последните дни на Сина Божий и неговия сблъсък с апостол Юда Искариотски в едно мрачно постапокалиптично бъдеще, в което човечеството се лута между вярата и безверието и отново търси своя нов Месия. 

Юлия Йорданова-Керана е Мария Магдалена - вярната опора на Исус

"Не мога да вложа ред в емоциите си, но мога да ви кажа, че това, което виждам в тази рок опера, не е просто болезнено въздействаща музика. В нея има пророчество, което ние като съвременно творци сме длъжни да видим. Този безкраен цикъл на вяра и отричане", споделя режисьорските си виждания Веселка Кунчева. 

Цвети Пеняшки изгражда непознат до момента образ на Пилат Понтийски

"Светът става изключително комерсиален, насочен към материалното, което е доста тъжно и се надявам, че чрез изкуството ние ще подаваме този сигнал, че трябва да се върнем към духовното, че това е единственото, което ни държи към човещината в нас", каза режисьорката в интервю пред Lupa.bg.

"Искахме да си представим какво би се случило, ако се появи отново Исус и ни спаси отново - дали бихме се променили, дали би имало надежда за света", коментира Веселка Кунчева. "Светът в момента е точно това – „Осанна“ – „Разпни го“. За съжаление вървим в едни много сгъстени времена - човек може да бъде обявен за светец и няколко часа по-късно да бъде абсолютно низвергнат от цялото човечество", добави тя.

Константин Кацаров като Анна и Владимир Ников в ролята на Каяфа са забележителен тандем

Въздействащата и мащабна сценография на Мариета Голомехова е в унисон с режисьорската концепция и пресъздава подземен град-гробище. "Усещането ми за света, днес и сега е, че светът е изгубил дома си. Бежанци, емигранти, мигранти. Хиляди, милиарди лутащи се хора, без дом, без посока, с милиграми надежда в джобовете си. Искахме с режисьора Веселка Кунчева да създадем среда на постапоклиптична картина.

Сценографията трябваше да асоциира подземен град, изоставено метро, счупени ескалатори, които се превръщат в Кръстния път към Голгота. Подземен град-гробище, в което сме заровили изгубените си души, с единствената цел да оцеляваме.

За това визията в този спектакъл е провокирана от мисълта за "бездомието" на света, в който живеем", сподели още преди премиерата в Пловдив един от най-талантливите ни художници и сценографи Мариета Голомехова.

Солистът на Пловдивската опера Евгений Арабаджиев с пленяваща артистичност изобразява гротескния образ на юдейския цар Ирод

"Исус Христос суперзвезда" е сбъдната мечта, както за диригента Константин Добройков, така и за актьора Владимир Михайлов. Маестрото признава, че е бил обсебен от музиката на сър Андрю Лойд Уебър още от съвсем малък, а Владимир Михайлов разказва, че от дете е чувствал, че иска да изиграе ролята на Юда преди да разбира от религия и от всичко останало.

В началото на септември "Исус Христос суперзвезда" предизвика фурор и сред публиката на Античния театър в Пловдив

В драматичния човешки и философско-психологически сблъсък помежду си и Никеца като Исус, и Владимир Михайлов като Юда демонстрират върховия си актьорски и вокален талант, както и невероятна физическа форма. С енергия и плам те многократно слизат и се изкачват по металната постройка на библейско-съвременния град, сякаш изкачвайки своята Голгота. Никеца е деликатен и лиричен, Владимир Михайлов - провокиращ и огнен, както подобава на образите им в тази рок опера, обичана от няколко поколения по цял свят.

Запомнящо се е и сценичното присъствие на Марк Фаулър като Симон

"Благодарение на този спектакъл видях човещината на Христос – на него също му е било тежко, той също се е съмнявал, той дори е искал да се откаже в един момент, бил е тотално отчаян, защото явно ще се наложи наистина да умре, като вижда, че ще е жертвеният агнец", сподели пред Lupa.bg за образа на Исус известният певец и китарист Николай Воденичаров-Никеца.

"Ролята на Юда винаги е голяма провокация, а и чисто музикално тя ми е харесвала повече. Влече ме персонажът да е интересен, да е плътен, да е сложен, да не е нито добър, нито лош. Привличат ме биполярни хора, които носят и много драма, и много болка, но същевременно и много любов. Интересна ми е тази двойнственост – това раздвоение на личността", каза пък пред Lupa.bg Владимир Михайлов по повод срещата си с Юда. Актьорът и музикант добави, че това представление е все по-силно, което е все по-тъжно. Безкомпромисният певец изпълнява и главните роли в мюзикълите „Фантомът на операта”, „Клетниците” и „Mamma Mia!”.

Особено въздействаща е една от финалните сцени при изпълнението от всички на "Jesus Christ Superstar", когато водени от Владимир Михайлов, всички изиграват един блестящ танц на надеждата, че Исус наистина е суперзвезда. Защото както Исус, така и Юда живеят във всеки един от нас.

Август Методиев също е забележителен в ролята на Петър

Впечатляващ на сцената е и талантливият актьор и режисьор Цвети Пеняшки. Той е много различен от познатите ни образи на Пилат Понтийски, разкрити в други спектакли и филмови продукции и много по-въздействащ. Тук ексцентричният Пилат е достатъчно "луд", за да ни покаже цялото безумие на един колебаещ се властелин, който е в плен едновременно на чувството за справедливост и на отговорността, че трябва да се съобрази с волята на мнозинството.

"Мария за мен е част от Исус, той не би могъл да продължи по пътя си без нея. Тя е една невидима опора. Тя е плътно до него, върви незабелязано, за да може, ако Христос прояви слабост или има нужда от нещо, тя да се появи, без да се натрапва, без да го блъска като Юда", анализира Веселка Кунчева. Едновременно с деликатното си, но силно присъствие Юлия Йорданова-Керана като Мария е онзи образ, който внася нежност и любов във време на раздори, падения и омраза. Но певицата носи и онази сила на духа на героинята си, която я превръща и в ключов образ в рок операта.

Екипът на "Исус Христос суперзвезда" приема овациите на публиката по време на премиерата в Пловдив през ноември 2021 г.

Вокалистът на популярната рок група "Ренегат" Константин Кацаров също е забележителен и ефектен като Анна и със своя невероятен глас, и със своя внушителен ръст. И Владимир Ников в ролята на Каяфа е безкомпромисен в изпълнението си.

Оперният бас Евгений Арабаджиев със своята пленяваща артистичност изобразява гротескния образ на юдейския цар Ирод. Запомнящо се е и сценичното присъствие на Марк Фаулър като Симон. Август Методиев също е забележителен в ролята на Петър. 

Зад успеха на магичния спектакъл "Исус Христос суперзвезда" стои и изключителният хореограф Явор Кунчев. Неговите професионални съвети към колегите му безспорно са допринесли за уникалния ритъм и пластичност на артистите, участващи в мюзикъла.

Времето от премиерата в Пловдив на "Исус Христос суперзвезда" доказа, че рок операта под режисурата на Веселка Кунчева наистина е пророческа. Посланието, което артистите отправят с този силно визуален спектакъл е, че ако човечеството не спре да се самоунищожава и ако не приеме саможертвата вътре в себе си, то наистина ще се самоунищожи. 

"Участвайте вътре, преживейте го вътре! Защото това е истина, ние не сме защитени и това не е приказка", обръща се към зрителите Веселка Кунчева. Може сами да се уверите в думите на талантливата режисьорка като гледате творческото възкресение на Исус в зала 1 на НДК на 28 януари от 19 часа. Билетите вече са в продажба. Рок операта се изпълнява на английски език с български субтитри.

Снимки: Александър Богдан Томпсън