От утре започва ремонта на пречиствателната в Перник

След два дни ще измислят да да докарат вода от планината до язовир "Студена"

Икономика
13:56 - 29 Декември 2019
3531
От утре започва ремонта на пречиствателната в Перник

От утре започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По думите му това ще доведе до по-добро качество на подаваната към Перник вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

Мярката се налага и понеже заради валежите в язовира влиза по-мътна вода, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че вече са почистени няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към "Студена".

Държавата ще финансира чисто ново трасе до сега съществуващия клон 2, посочи също Караниколов. То ще преминава отново през имоти - собственост на "Стомана Индъстри". Дружеството обаче имало готовност да дари тази част от тях, през която ще преминава тръбопроводът. От утре започва изчистване на трасето, тъй като клон 2 е изключително важен, подчерта Караниколов, предава БТА.

Клон 2 и Батановският водопровод са с най-тежки водозагуби, допълни Нанков. По думите му трасето на клон 2 и неговата реконструкция са включени в големия проект за воден цикъл на Перник. Тази част ще бъде изключена от големия проект и ще бъде направена аварийно, посочи Нанков. Прогнозната стойност на обекта е 2 000 200 лв.

"Два дни правим обследване по планината. Това, което виждаме е, че има вода", каза Караниколов. По думите му са необходими 2 дни, за да се уточни технически как ще бъде докарана до язовир "Студена", като същевременно осигуреният дебит бъде съобразен с екологията. Затова днес геолози и представители на МОСВ съгласуват действията си. От пещерите и галериите се очаква дебит от около 200-300л /сек. Започваме работа до два дни за пълненето на язовира, но е много важно да покрием и В и К системата, подчерта Караниколов. Кметът е подал искане, което ще бъде остойностено в края на деня за 68 км водопроводна мрежа в рамките на града. Касае са за пълна подмяна на водопровода на около 15 улици и канализацията на две улици. Финансирането на стойност около 20 млн. лв. ще бъде осигурено от държавата.

МРРБ сключи два договора - за хидрогеоложко проучване и за почистване на два канала, посочи Нанков. Той уточни, че заради тежки здравословни проблеми на новоназначения прокурист на В и К от понеделник оперативното ръководство на пернишкото В и К ще поеме главният инженер на В и К Стара Загора. Със заем от други държавни предприятия с принципал МРРБ ще осигурим заемни средства за оперативни разходи на В и К - Перник, каза също Нанков.