Отбелязваме 143 години от Освобождението на България

Новини
07:45 - 03 Март 2021
1137
Отбелязваме 143 години от Освобождението на България

България отбелязва днес Националния си празник - 3 март. Навършват се 143 години от Освобождението на страната.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Панихида по повод 143-годишнината от Освобождението на България ще бъде отслужена в 10 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 3 март.

Богослуженията ще бъдат с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Те ще бъдат оглавени от Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, заедно с други духовници.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват , 3 март, в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България, която ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Вечерта на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената заря-проверка за 3 март. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. Командващ зарята ще бъде заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.