Отбой: Намалението на цената на газа няма да е 40%, а различно всеки месец

Предоговорена е формулата, каза Теменужка Петкова

Новини
09:06 - 04 Март 2020
2724
Отбой: Намалението на цената на газа няма да е 40%, а различно всеки месец

Намалението на цената на газа няма да е 40 %, а всеки месец ще се преизчислява и определя по дадена формула, на базата на която ще се определя цената.

Предоговорена е формулата на базата на която ще се изчислява цената за природния газ, която до момента зависеше само от цената на петролните дериват, без да има пазарен елемент в нея, обясни енергийният министър Теменужка Петкова по Нова тв. Тя обясни, че цената на природния газ ще се определя всеки месец по дадената формула.

„Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, смята енергийният министър.

Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40% по силата на споразумение между  „Булгаргаз” и „Газпром”, продължило 7 месеца.

Петкова не се ангажира с прогноза с колко ще поевтинеят газа и парното от 5 август 2019 г., т.е. със задна дата за всеки потребител. Петкова припомни, че тези цени зависят от КЕВР.

Преди два дни, шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че ще внесат в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за намаляване на цената на природния газ от 44 лева за мегаватчас на 26 лева и то със задна дата от август 2019 г. до февруари и от март нататък.