Отчет на Министерството на обраната за трите месеца управление

Политика
19:35 - 15 Септември 2023
2752
Отчет на Министерството на обраната за трите месеца управление

Недовършени ремонти за новите Ф-16, скромни съпътстващи инвестиции около проекта и потвърждение, че България се е спряла на американските машини „Страйкър“, отчита министерството на отбраната за трите месеца управление.

Докладът отчита забавяне в строителните дейности на "Граф Игнатиево" заради идването на новите 8 самолета Ф-16. Машините се очакват през 2025 г. Но базата може "да не бъде готова в срок за приемане" на изтребителите.  Полигонът в "Корен" не бил модернизиран. Там фирмата изпълнител получила 7 милиона  лева авансово, но фалирала, а "средствата вероятно ще бъдат загубени", смятат от министерството.

България пропуска и "значителни технологични, индустриални и социални ползи за българската икономика" заради "твърде скромни" резултати по т.нар. индустриалното сътрудничество, договорено в пакета за първите 8 самолета Ф-16. В договора за вторите осем самолета въобще не е предвидено такова сътрудничество, посочват от МО.

В края на 2022 г. служебното ръководство в отбраната отчете, че сътрудничеството във военната област се развива. Но останалата част зависела от други две министерства.

За нуждите на механизирана бригада на Сухопътни войски подготвяме проект на договор за придобиване на общо 198 бронирани машини "Страйкър" и машини за поддръжка. Вероятно това са 15-те бройки повече от американското предложение - 183 машини на стойност около 1,5 млрд. долара.

В отчета си министърът отбеляза увеличените пари за отбрана и за военните, проекта за строителство на кораби, модернизацията на танковете Т-72, подкрепата за Украйна.