Отец Паоло Кортези пред Lupa.bg: Католиците в Белене ще гласуват, 2 минути работа е

Любопитно
16:00 - 25 Февруари 2021
4447
Отец Паоло Кортези пред Lupa.bg: Католиците в Белене ще гласуват, 2 минути работа е

Католиците в Белене ще гласуват на 4-и април, въпреки съвпадението на изборния ден с най-големия християнски празник Великден. В това увери отец Паоло Кортези, който е свещеник на общността в дунавския град.

„В Белене няма никакъв проблем, хората ще гласуват. Та пускането на бюлетината е за 2 минути. Гласуваш и край. Тук няма никакво напрежение, спокойно е.”, обясни пред Lupa.bg италианецът. 

Кортези добави, че в града на АЕЦ-а няма проблем и с набирането на наблюдатели в секционните комисии, защото половината от тях са православни. „Тук не е като в Раковски – там може би почти всички са католици”, каза отецът. Политическото събитие няма да попречи и на всички тържествени служби и ритуали, които се отслужват в храма за Възкресение.

Преди няколко дни стана ясно, че католиците в Раковски, където е най-голямата общност, масово няма да отидат пред урните, защото не искат да си развалят празника, който съвпада с датата на вота. Разбра се, че има проблем с набирането на хора в секционните комисии заради този факт.

Кортези сподели любопитен факт, че по традиция около 60 на сто от жителите на Белене гласуват за БСП. И допълни шеговито: „Миналият път всички са гласували за Бойко, след като обеща атомната. Сега, не знам, като се отказа… Тук всичко е свързано с атомната”, смее се той. Но засега никой от партиите все още не е идвал на агитация в Белене.

Все пак отец Кортези вметна, че избягва да вкарва политика в църковните служби. „Не всичко е политика. Има природа, социални проблеми...”, напомни той.

„На хората им дойде до гуша от драмите около АЕЦ-а. 40 години от първа копка...вече никой не вярва. Разбрали са, че е голяма подигравка и никой няма желание да се върши работа, а целта са парите...Всички са обещавали – десни, леви, всички са минали от тук да обещават, а накрая ние обезлюдяваме. Вече са останали само възрастни и болни хора, младите няма къде да работят. След гимназията, всички си тръгват и повече не се връщат. Няма работа и всичко върви на кино и това е положението”, описа тъжната картина свещеникът. И добави, че хора между 20 и 50 вече няма в Белене.

Отец Кортези няма как да гласува в България, но увери, че винаги е гласувал, докато е живял в Италия. „В изборите трябва да участваме всички.”, убеден е той.

На въпрос как е решил да напусне Италия, за да дойде в Белене и дори се върна за втори път, отецът отговори искрено: „Това е мисия. Отивам там, където ме изпра изпращат моите началници.” На въпрос как поддържа вярата и духа на хората в Белене в тези трудни времена, като се раздава напълно, италианецът бе лаконичен:”Колкото можем.”