Отеква ли траурен камбанен звън за човешката раса? *

Изкуственият интелект застрашава човечеството с изчезване

Коментар
13:57 - 28 Юни 2023
5180
Отеква ли траурен камбанен звън за човешката раса? *

Изкуственият интелект застрашава човечеството с изчезване, предупреждават експерти и предприемачи от този сектор, който сега процъфтява, и призовават за осъзнаване на това. Но дали този катастрофален сценарий звучи достоверно?

Кламерите на смъртта

Кошмарът, вдъхновен от много научно-фантастични филми, започва, когато капацитетът на машините надхвърли този на хората и излезе от всякакъв контрол.

"От момента, в който ще имаме машини, които се опитват да оцелеят, ние ще имаме проблеми", неотдавна заяви канадският изследовател Йошуа Бенджо, смятан за един от бащите на обучението на машините.

Според един вариант, измислен от  шведския философ Ник Бострьом, решаващият момент ще настъпи, когато машините ще знаят сами как да произвеждат други машини, предизвиквайки "екзплозия на интелигентността".

Според неговата "теория на кламера", ако един изкуствен интелект например има за цел да оптимизира производството на канцеларска продукция, то той най-накрая ще покрие Земята, а после и все по-големи части от Вселената с кламери", гласи просто казано теорията на шведа.

Ник Бострьом се превърна в полемична личност, след като заяви, че човечеството може да е компютърна симулация, или след като подкрепи теории близки до евгениката. Той също така трябваше неотдавна да се извинява за расистко съобщение, изпратено през 90-те години на миналия век, което тези дни отново бе направено медийно достояние.

Но неговите идеи относно опасностите, свързани с изкуствения интелект, си остават много въздействащи и вдъхновиха едновременно милиардера Илон Мъск, шеф на компаниите "Тесла" и "Спейс екс", и физика Стивън Хокинг, починал през 2018 г. 

Терминатор

Образът на киборга с червените очи от "Терминатор", пратен от бъдещето чрез изкуствен интелект, за да сложи край на всякаква човешка съпротива, особено беляза колективното съзнание.

Но според експертите от кампанията "Спрете роботите убийци" не под тази форма ще се наложат автономните оръжия в идните години, както те пишат в доклад от 2021 г.

"Изкуственият интелект няма да даде на машините желанието да изтребват хората", успокоява специалистката по роботика Керстин Даутенах от университета "Ватерло" в Канада.

"Роботите не са диаболични",  твърди тя и предупреждава, че техните разработчици биха могли да ги програмират, за да причиняват зло.

Химически оръжия

Един от най-малко очевидните сценарии, предвижда използване на изкуствен интелект за създаването на токсични вещества и на нови вируси с цел да бъдат разпространени по света

Група учени, които използват изкуствен интелект, за да откриват нови медикаменти, също извърши експеримент, по време на който те промениха този изкуствен елемент, така че той да търси химически формули, които по-скоро да навредят на хората.

За по-малко от шест часа те успяха да генерират по този начин 40 000 потенциално токсични химически агента, според статия в "Нейчър медсин интелиджънс".

Благодарение на тези технологии някои биха могли накрая да намерят начин да разпространяват по-бързо отрови като антракса, заяви Джоана Брайсън, експерт от изкуствен интелект в колежа "Херти" в Берлин.

"Нов това не е една екзистенциална заплаха, а просто едно ужасяващо оръжие", казва тя.

Един вид, отстъпващ на друг

В апокалиптичните филми катастрофата идва внезапно навсякъде и наведнъж. Но какво ще стане при прогресивно изчезване на човечеството и заменянето му с машини, никой не дава отговор на това в тези филми.

"В най-лошият случай нашият вид би могъл да изчезне и да няма наследник", казва философът Хю Прайс в промоционално видео на Центъра за изследване на съществените рискове в университета в Кембридж.

Съществуват обаче по-малко мрачни възможности, при които хората, допълнени с една напреднала технология, биха могли да оцелеят. "Чисто биологичният човешки вид тогава ще изчезне", допълва той.

През 2014 г. Стивън Хокинг беше изтъкнал, че нашият вид един ден няма да бъде в състояние да си съперничи с машините, заявявайки пред Би Би Си, че това ще бъде "отекване на траурния камбанен звън за човешката раса".

Джефри Хинтън, изследовател, който се опитва да създаде машини, приличащи на човешки мозък (съвсем наскоро той създаде една такава за Гугъл), говори по сходен начин за свръхинтелигетности, които да са по-висши от човешките. 

Пред американската медия Пи Би Ес той заяви неотдавна, че е възможно човечеството да е само една временна фаза в развитието на интелигентността. 

Превод от френски: Габриела Големанска, БТА

* Заглавията са на Lupa.bg