Отхвърлиха молба на убиеца на Робърт Кенеди за освобождаване

Първоначално Сирхан беше осъден на смърт, но след години наказанието му беше заменено

САЩ
11:28 - 02 Март 2023
1992
Отхвърлиха молба на убиеца на Робърт Кенеди за освобождаване

Специална комисия в американския щат Калифорния отхвърли нова молба за условно освобождаване, подадена от Сирхан Сирхан, прострелял смъртоносно сенатора Робърт Кенеди през 1968 г., информира Франс прес.

Седемдесет и осем годишният Сирхан е в затвора от над половин век, въпреки съмненията дали наистина е виновен в това убийство, разтърсило дълбоко политическия живот в САЩ, посочва АФП. Така Сирхан получава нов отказ да бъде освободен след многобройни подадени молби.

През август 2021 г. друга комисия даде зелена светлина за освобождаването му, но през януари следващата година губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм се противопостави на решението ѝ като "неразумно", тъй като според него Сирхан представлява "заплаха за обществения ред", по-специално с оглед отказа му "да поеме отговорност за престъплението си".

През април 1969 г. Сирхан Сирхан бе признат за виновен за убийството на Робърт Кенеди, по-малък брат на президента Джон Кенеди, който беше убит преди това. Сенатор от щата Ню Йорк, Робърт Кенеди също водеше кандидат-президентска кампания.

Първоначално Сирхан беше осъден на смърт, но след години наказанието му беше заменено с доживотен затвор.

Виновността му все още е обект на съмнения. На процеса се разбра, че Робърт Кенеди е застрелян от упор откъм гърба, но според някои очевидци Сирхан се е намирал пред него. 
По-късно стана ясно, че са били произведени 13 изстрела, докато оръжието на Сирхан е било с пълнител за 8 патрона.

Имигрант от Палестина, Сирхан първоначално мотивира деянието с това, че Робърт Кенеди е подкрепял продажбата на американски бойни самолети на Израел.

На изслушване по повод евентуалното му освобождаване през 2016 г. Сирхан заяви, че вечерта, когато е било извършено престъплението, е пил прекалено много и му се иска "нищо да не се е случвало".

Той увери освен това, че предишните му самопризнания по време на процеса са резултат на лоши адвокатски съвети.