Отиде си царският офицер Дянко Марков

Нещо за четене
14:50 - 17 Февруари 2022
5242
Отиде си царският офицер Дянко Марков

Царският офицер на Негово величество Цар Борис III Дянко Марков е издъхнал. Ветеранът от Втората световна война приключи житейския си път на 99 години.

Марков бе пример за чест и достойнство и въпреки че в последните години бе почти ослепял, а апаши редовно разбиваха дома му, духът му не бе сломен.

Полк. Дянко Марков е възпитаник на 63-ти випуск на ВНВУ, ветеран от Втората световна война като пилот-бомбардировач и защитник на небето над София, кавалер на ордена "За храброст", председател на Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство 1994 г.-1995 г.

След 1989 г. Дянко Марков е председател на ПП Български Демократически Форум и народен представител в 37-то и 38-то Народно събрание, организационен секретар на Съюз "Истина" и издател на в. "Истина".

Като страстен защитник на човешките права и обаятелен събеседник, той е канен на множество публични беседи, дискусии и интервюта. С пламенните си речи, полк. Дянко Марков и днес е вдъхновител за българската младеж с тезите си за просветния патриотизъм. Автор е на десетки мемоарни книги за историческите събития през ХХ век. 

Поклонението ще бъде в събота, от 14 часа на Централните гробища в София.