Отиде си поетесата Лиляна Стефанова

Култура
14:26 - 03 Август 2021
6910
Отиде си поетесата Лиляна Стефанова

Голямата българска поетеса Лиляна Стефанова е починала на 1 август 2021 г. , съобщиха нейни близки.

Лиляна Стефанова е родена на 17 април 1929 г. в София, в семейство на учители. Висше образование получава в Москва - постъпва в ГИТИС (Държавния институт за театрално изкуство), специалност режисура, но скоро след това е приета в Литературния институт "Максим Горки".

Специализира в Лондон (1965-1967). Завършва писателската програма при Държавния университет в Айова - САЩ (1980).

Още ученичка в гимназията, печата първи стихове във в. "Литературен фронт" с главен редактор Никола  Фурнаджиев. Като студентка издава първата си книга стихове, която излиза и в Москва. Руската литературна критика я посреща положително.

През петдесетте години на ХХ век е в кръга на големия руски поет Павел Антоколски заедно с Булат Окуджава, Евгений  Евтушенко, Белла  Ахмадулина и др.

Авторка е на повече от 50 книги поезия, проза, есеистика, пътеписи, творби за деца. Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите й достига един милион екземпляра.

Между книгите, които й носят най-голяма известност и признание, са "Обич и мъка", "Една есен в Америка", "Вулканите на Мексико димят", "Душите ни са заедно", "Пиша - значи обичам", "Япония без кимоно и ветрило", "След полунощ", "Болка на глас" и други.

Била е председател на българския ПЕН-клуб и секретар на Културната комисия на Международния комитет за европейска сигурност и сътрудничество в Брюксел.

През 2016 г. издателство „Ентусиаст“ издаде мемоарите на Лиляна Стефанова „Моят луд век“. Личности с легендарен статус в българската култура бяха развенчани в книгата. В „Моят луд век“ поетесата споделя истории за литературния ни елит от времето на тоталитарния режим и след освобождението от него. Лиляна Стефанова разказва за живота на писателите от онова време в симбиоза с партийната върхушка.

Герои в книгата са Георги Джагаров, Георги Караславов, Христо Радевски, Младен Исаев, Йордан Радичков, Емилиян Станев, Павел Вежинов, Радой Ралин, Никола Фурнаджиев, Стефан Продев, Петър Динеков, Владимир Василев, Петър Увалиев, Тончо Жечев, Дончо Цончев, Златю Бояджиев, Борис Ангелушев, Ненко Балкански, Иван Фунев, Светлин Русев, Филип Кутев, Стефан Данаилов, както и първите хора в социалистическата ни държава – Георги Димитров, Тодор Живков и дъщеря му Людмила, Вълко Червенков, дъщерите на Сталин, на Леонид Брежнев.

Лиляна Стефанова казваше, че нейният живот е чудотворство и през април 2020 г. пише следното стихотворение:

 ЧУДОТВОРСТВО

Какво чудотворство

да се откриеш

в неуловими съзвучия,

в думите,

в тайните на душата си.

Да се откриеш

в болката,

в надеждата,

в гордото Мога!

Да се откриеш

в нови пространства,

приятелства,

в красотата на изгрева,

в тъгата на залеза,

в зелената лудост на вятъра.

Да се подгонят

рими и багри

и да викнеш пияна от дързост:

Успях!

Поклонението ще се извърши в Ритуалната зала на Централните софийски гробища в петък, 6 август 2021 г. от 10 часа.

Поклон пред паметта й!