Отива ли си Тръмп? Джо Байдън вече води с 13%

Ясен предупредителен сигнал за президента е това, че базата му на подкрепа се разпада

Свят
13:58 - 17 Юни 2020
7486
Отива ли си Тръмп? Джо Байдън вече води с 13%

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън води с цели 13% пред държавния глава Доналд Тръмп. Това е най-голямата разлика тази година, показва социологическо проучване на Ройтерс, огласено в сряда.

Американците са все по-критични към Тръмп заради действията на администрацията в борбата с коронавируса и протестите срещу полицейския произвол. Това е най-голямата преднина на Байдън, която отчитат Ройтерс, откакто демократите започнаха предизборната кампания през ноември 2019 г. Подобно изследване на Си Ен Ен от този месец показва, че Байдън води с 14% пред Тръмп. Тогава президентът отсече, че не вярва на огласените рейтинги.

Проучването също разкрива, че цели 57% от американците не одобряват управлението на Тръмп, докато 38% мислят обратното. Това е най-ниският рейтинг на одобрение от ноември, когато Конгресът започна импийчмънт процеса срещу републиканския лидер.

Ясен предупредителен сигнал за Тръмп е това, че базата му на подкрепа се разпада. Подкрепата за Тръмп сред републиканците е намаляла с внушителните 13% само от март до юни. 55% от американците заявяват, че не одобряват управлението на Тръмп в борбата с коронавируса, докато 39,7% го одобряват.

Близо половината респонденти симпатизират на протестиращите срещу полицейския произвол. По отношение на икономиката, 43 на сто смятат, че Тръмп по-добре ще се справи в сравнение с Байдън (38%).

В проучването са анкетирани 4426 американци.